LABELS
Saturday, April 7, 2018
RESEPI PATI AIR FANTA HIJAU/AIR JIMI ASMARA
Monday, April 2, 2018
RESEPI SATAY DAGING GORENG ALA BUGIS
RESEPI SATAY DAGING GORENG ALA BUGIS
BAHAN-BAHAN
Daging
Serai lebih
Ketumbar
Jintan putih
Halia
Bawang putih
Lengkus
Kunyit hidup / serbuk
Garam secukup rasa
CARA-CARA MEMBUATNYA
1.Semua bahan diperap semalaman dgn daging
2.Panas minyak
3.Masukkan daging
3.Api slow jangan letak air
4.Tutup masak sampai kering
5.Siap
Saturday, March 24, 2018
RESEPI LALA KAM HEONG SEDAP DAN MUDAH
RESEPI LALA KAM HEONG SEDAP DAN MUDAH
BAHAN-BAHAN
- 1/2 kg Lala
- 1 sudu besar udang kering ( cincang )
- 1 sudu kecil bawang putih ( cincang )
- 1 sudu kecil bawang merah ( cincang )
- 6 tangkai cili kering ( potong halus )
- Beberapa tangkai daun kari
- 1 sudu besar rempah kari ikan - jadikan pes
- 1 biji bawang besar ( potong besar )
- 1 sudu besar kicap
CARA-CARA MEMASAKNYA
1. Panaskan minyak
2. Masukkan udang kering, bawang kecil dan bawang putih. Goreng sampai naik wangi.
3. Kemudian masukkan daun kari dan cili kering.
4. Masukkan pes kari ikan tadi. Goreng sampai wangi.
5. Letakkan garam, gula dan serbuk perasa mengikut kehendak anda.
6. Masukkan lala dan bawang besar tadi.
7. Goreng sehingga anda rasa lala masak.
8. Masukkan kicap dan gaulkan sekali lagi.
kredit Resepi :
Fb Resepi Viral Terbaik
Thursday, March 22, 2018
RESEPI RENDANG DAGING POWER
RESEPI RENDANG DAGING POWER
BAHAN-BAHAN
1 sudu besar biji ketumbar *
1 sudu besar jintan manis*
1 sudu besar jintan putih *
1/2 sudu besar lada hitam*
5 tangkai cili kering*
-sangai bahan2 bertanda* smp cili kering jd rapuh.. api slow je
-kisar kering smp halus(ketepikan)
1kg daging(potong nipis) @seekor ayam
5 ulas bwg merah kecik*
4 ulas bwg putih*
2 inci halia*
2 inci kunyit hidup *
4 btg serai*
10 tangkai cili kering*(rebus dulu) nak pedas lg lebihkan
3 sudu besar kerisik
minyak masak secukupnya
sekilo santan
garam
daun kunyit(hiris halus)
CARA - CARA MEMBUATNYA
1.kisar bahan2 bertanda *
2.tumis bahan2 kisar smp garing@pecah minyak
3.masukkan rempah yg dikisar halus td..kacau sebati
4.masukkan daging.. air daging akan keluar sendiri
5.bila air daging dah agak kering sikit.. masukkan santan msk smp pekat
6.masukkan kerisik.. tabur daun kunyit
7.Rasakan dgn garam.. sy x suka rendang yg manis, kalau suka manis nak letak gula pun blh
8.say buat byk rendang ni.. blh frozen kan.. in case ada tetamu dtg mengejut blh p cari lemang, panaskan je rendang ni, senang kan☺️
*rendang sy x ada lengkuas.. kalau nak tambah blh jer, selera masing2
Kredit Resepi :
Zaimah Zakaria
FB Resepi Memikat Suami
RESEPI UDANG PETAI
RESEPI UDANG PETAI
BAHAN-BAHAN
Udang
Petai
Cili kering+bawang merah+bawang putih diblend
Sos cili
Bawang besar potong bulat
Garam
Gula
Perencah hilal
Air
** air asam jawa kalau nk letak
CARA-CARA MEMBUATNYA
1.Tumis cili kering sampai garing
2.Masukkan sos cili
3.Masukkan udang,petai,sikit garam,perencah hilal.
4.siap
Kredit Resepi :
Fb HasnorFadila Kadir
Fb Saya Suka Masak
Wednesday, March 21, 2018
RESEPI SAMBAL TUMBUK BILIS
RESEPI SAMBAL TUMBUK BILIS
BAHAN-BAHAN
Bawang merah 2 luas
Bawang putih 2 ulas
Cili padi (ikut suka)
Cili merah 2-3 tangkai
Sedikit belacan
Tomato sebiji
Limau nipis
Ikan bilis(goreng)
Garam
CARA-CARA MEMBUATNYA
1.Potong kasar bahan2 dan goreng sampai layu.
2.Tumbuk kesemuanya.
3.Masukkan perahan limau nipis.
4.SIAP!
Kredit Resepi :
Diba dibb via mahn
RESEPI KETUPAT SOTONG KELANTAN
RESEPI KETUPAT SOTONG KELANTAN
BAHAN A:
10 ekor sotong saiz sederhana - buang kulit hitam dan tulang, cuci bersih dan asingkan kepala
lidi untuk menyucuk
BAHAN B:
1/2 cawan pulut - cuci bersih dan toskan
1/2 cawan santan pekat
1/4 sudu teh garam
Rendam pulut selama 30 minit bersama santan dan garam
BAHAN C:
100 gram gula Melaka diracik
2 cawan santan - tidak terlalu pekat
1/2 sudu teh garam
1 hiris halia - dimayang halus
1 helai daun pandan
CARA-CARA MEMBUATNYA
1. Bahan B : Masukkan 3/4 (2 sudu kecil) pulut ke dalam perut sotong.
2. Masukkan kembali kepala sotong dan cucuk dengan lidi supaya pulut tidak keluar.
3. Atur sotong di dalam periuk. Masukkan Bahan C dan renehkan dengan api sederhana hingga hampir kering.
4. Siap dihidang.
Kredit Resepi :
Kak Wan Via Dari Isteri Untuk Suami Tercinta
RESEPI KETAM MASAK LEMAK CILI API
RESEPI KETAM MASAK LEMAK CILI API
BAHAN-BAHAN
*Bawang besar sebiji
*Bawang putih 1ulas
*Kunyit hidup / serbuk kunyit
*Cili merah / cili padi
Serai
Asam keping
Santan separuh
Garam
Gula
Perencah hilal
Air
CARA-CARA MEMBUATNYA
1. Blend bahan yang ditanda ** dan tumis sekali masukkan serai dan asam keping.
2. Masukkan sedikit air dan ketam.
3. Last sekali masukkan garam, gula, perencah hilal dan santan.
*daun kunyit kalau ada boleh bubuh sekali.
*kalau masak udang dan lala pun sama je cara dia.
Kredit Resepi :
FB Memasak Dalam 30Minit.
RESEPI TERUNG BERLADO
RESEPI TERUNG BERLADO
BAHAN A
6 batang terung (potong kecil)
Garam
BAHAN B (tumbuk kasar):
4 cili merah (tambah jika suka banyak)
1 labu bawang besar (saiz sederhana)
1 ulas bawang putih
2 sdb udang kering
BAHAN C:
Gula
Garam
1 biji limau kasturi (kalau suka masam letak 2 biji)
CARA-CARA MEMBUATNYA
1. Gaul terung dengan garam. Goreng sebentar. Asalkan dah lembut, ok la tu. Jangan lama sangat nanti warna terung tak cantik. Angkat. Masukkan ke dalam bekas.
2. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan yang ditumbuk.
3. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Gaul.
4. Perah limau. Kacau. Masukkan sedikit air jika suka berkuah. Jangan banyak sangat. Anggaran 1/4 cawan tu ok la. Kacau lagi. Rasa. Jika ok, tutup api.
5. Tuang sambal berlado tadi ke atas terung yang sudah digoreng. Siap.
Kredit Resepi :
Fb Noy Yullan
Tuesday, March 20, 2018
RESEPI KEK SPAN MARBLE SUSU VIRAL
RESEPI KEK SPAN MARBLE SUSU VIRAL
BAHAN-BAHAN
1 cup t/gandum
½ cup t/jagung
⅓ cup t/susu
¾ cup gula castor
¼ cup fresh milk
6 biji telo
40g ovalet
80g butter cairkan
CARA-CARA MEMBUATNYA
1.Mix semua bahan kecuali butter sampai putih gebu.
2. Masukkan butter kacau sebati..
3.Bakar 170° api atas bawah 35-40min / sampai masak.
Kredit Resepi:
Chef Irfan Syazwanshah
Monday, March 19, 2018
RESEPI SAMBAL BELACAN TERANGKAT
RESEPI SAMBAL BELACAN TERANGKAT
*1 gengam cili kmpung
*1 lada besar
*4 cili merah
*belacan
2 bji limau
Air asam jawa (bancuh dgn air msak)
Gula
Sdikit minyak
CARA-CARA MEMBUATNYA
1. Panaskan sedikit mnyak.Masukkan semua bahan bertanda *.tutup.Goreng sampai agak-agak layu sikit. Angkat.
2.Masukkan dalam lesung batu. Tumbuk kasar.
3.Masukkn air asam jawa dan gula.
4.Perahkan limau.Kalau suka masukkan skali kulit limau tu.Potong kecik-kecik sikit kulit limau tu...
5.Pastu gaul guna sudu.Siap.
Kredit Resepi :Dewiey Suhana
RESEPI BUTTERMILK CHICKEN
RESEPI BUTTERMILK CHICKEN
BAHAN-BAHAN
1 ketul Dada Ayam - potong kiub kecil
1 biji Putih Telur
1/2 cawan Tepung Kentucky
2 sudu besar Butter
1 ulas Bawang Putih - cincang
2 tangkai Daun Kari
3 biji Cili Padi
1/2 cawan Susu Cair Evaporated (kurangkan/tambah ikut keperluan kepekatan)
Garam & Serbuk Lada
CARA-CARA MEMBUATNYA
1. Perap ayam dgn garam, serbuk lada & putih telur selama 5-10 minit.
2.Golekkan ke dlm tepung Kentucky & goreng sehingga masak & garing.
3.. Cairkan butter & tumis bwg putih, daun kari & cili padi sehingga wangi.
4..Masukkan susu sedikit demi sedikit, tambah garam & lada, kacau sehingga pekat.
5. Tuangkan ke atas ayam goreng & hidangkan segera dgn nasi putih.
Kredit Resepi:
FB Resepi Memikat Suami
Sunday, March 18, 2018
RESEPI SAMBAL AYAM PENYET
RESEPI SAMBAL AYAM PENYET
BAHAN-BAHAN
Tomato
Bawang besar
Bawang putih
Halia(sikit)
Cili merah
Cili padi merah & hijau
Gula keret 1biji
Belacan bakar
CARA-CARA MEMBUATNYA
1.Tumis semua bahan-bahan sampai betul-betul layu smua bahan-bahan tadi.
2.Dah siap tumis semua, keluakan bahan tumis tadi dan blend kasar.
** Jangan blend halus sebab tak cantik.
3. Panaskan balik minyak. Masukkan bahan blend tadi dan tumis balik balik.
4. Tambah sedikit air supaya sambal tak terlalu garing
3. Tambahkan garam,gula & aji secukup rasa.
Kredit Resepi:
FB Mohd Azlie
Saturday, March 17, 2018
RESEPI SEKAYA LABU SEJUK
RESEPI SEKAYA LABU SEJUK
BAHAN-BAHAN
Sebiji labu
4 biji telor
3 sudu gula
Sekotak santan
CARA-CARA MEMBUATNYA
1.Potong labu dan bersihkan isinya (rujuk gambar)
2.Campurkan telor, gula dan santan. Blend sekali.
3.Masukkan bahan blend tadi ke dalam labu.
4.Kukus dalam 45minit ke satu jam.
5.Dah masak, sejukkan dalam peti ais. Dah boleh makan.
**Tips nak bagi sekaya labu cepat masak, bukak penutup labu lepas 15minit kukus. Sejukkan dulu sebelum potong kalau potong pepanas takut sekaya tak lekat dengan labunya.
Kredit Resepi : Jastia Taza.
RESEPI AISKRIM HIPSTER COKI-COKI
RESEPI AISKRIM HIPSTER COKI-COKI
BAHAN-BAHAN
1 tin susu cair
1 tin susu manis
4 tin air
2 sudu makan tepung jagung (Bancuh dengan sedikit air di dalam bekas lain supaya tepung tak berketul)
Secubit garam
3 paket choki choki
CARA-CARA MEMBUATNYA
1.Campurkan susu cair, susu manis, garam dan air dalam periuk.
2.Masakkankan dan kacau sehingga sedikit panas
3.Masukkan tepung jagung. Kacau sehingga mendidih.
4.Tutup api dan biarkan susu tadi sehingga sejuk.
5.Masukkan separuh choki choki ke dalam plastik aiskrim, dan picit kan choki choki.
6.Tuangkan susu separuh plastik dan ikat.
Buat sampai habis. Dah siap simpan dan peti ais.
**Anggaran aiskim 25-27 bungkus.
Kredit Resepi
FB Resepi Memikat Suami