Wednesday, September 4, 2019

8:27 PM

RESEPI BISKUT DAM


BAHAN - BAHAN

2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan planta
1/2 cawan gula castor
1 biji telur
3 sb serbuk koko


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Pukul planta dan gula hingga kembang.

2. Masuk telur dan tepung gaul sebati .

3. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian diwarnakan 
dengan serbuk koko.

4. Masukkan kedua-dua doh dalam plastik dan disimpan di dalam fridge selama 30 minit.


CARA MELAPISKAN DAM

1. Kemudian canaikan doh kuning dan doh koko lebih kurang 
1cm tebal setiap keping. Pastikan kedua-dua doh sama saiz.

2. Sapukan campuran putih telur di atas lapisan koko. Kemudian 
dilapiskan lapisan kuning di atas lapisan koko itu. Buat 4 lapis.

3. Lepas itu lapisan yang telah siap itu dipotong-potong setebal 0.5cm ataupun 1cm setiap keping. Ketebalannya mempengaruhi besar atau kecil biskut itu.

4. Sapukan putih telur di atas sekeping lapisan itu dan diletakkan 
lagi sekeping lapisan bersilih warna (kuning+koko+kuning+koko). 4 lapis kesemuanya. Kemaskan susunan itu.

5. Di bahagian hujung lapisan yang telah menjadi seperti blok itu 
kita akan dapat lihat seperti susunan dam. Potongkan hujung 
yang tidak kemas itu dan seterusnya potonglah biskut itu setebal 1cm setiap keping.

6. Bakar pada suhu 165C selama 10 minit.


Kredit Resepi 
Athirah Mazalan


0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU