Monday, June 11, 2018

8:11 AM

RESIPI DONAT CHEESE

BAHAN - BAHAN 

4 cwn tpung gandum
3 sudu besar merjerin
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar gula 
1/2 cwn air suam 
1/2 cwn air
1 peket mauripan
Sedikit garam
Cheese slice


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Ambil setengah cawan air suam larutkan gula , yis segera dan kacau sehingga sebati . Biarkan sampai yis mengembang dalam 20 minit .

2. Tepung gandum tadi ramas dgn marjerin , susu dan garam sampai sebati .

3. Bila yis dah mengembang . Masukkan yis tersebut ke dalam tepung tadi diselang seli dgn setengah cawan air sehingga menjadi doh yg tidak melekat di tgn.

4. Rehatkan doh dalam 30 minit , tutup doh tersebut dgn kain basah .

5. Selepas 30 minit, doh tersebut dah naik. Tumbuk doh tersebut untuk mengeluarkan angin.

6. Boleh canaikan doh tersebut, jgn tebal sangat & terlalu nipis sangat(untuk cheese saya buat dgn menekapkan menggunakan cawan minuman plastik). Kalau donut biasa saya gunakan acuan donut.

7. Sebelum menggoreng donut tersebut . Rehatkan donut itu selama 30 minit supaya ia mengembang dgn cantik .


0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU