Monday, May 16, 2016

11:10 AM

RESEPI MACAROON NUTELLA


BAHAN - BAHAN

80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
65g gula castor
80g serbuk almond
140g gula icing
Pewarna
Filling (Nutella)
 

CARA - CARA MEMBUATNYA

1-Satukan serbuk almond dan gula icing. Kemudian ayak dan ketepikan (*)
 
2-Pukul putih telur sehingga kembang dengan kelajuan mixer maxima
 
3-Masukkan gula castor sedikit demi sedikit sehingga adunan kental dan bertanduk
 
4-Masukkan 1/4 campuran (*) dengan menggunakan spatula
 
5-Masukkan pewarna mengikut kesukaan
 
6-Masukkan adunan kedalam piping beg
 
7-Picit di atas kertas minyak (kertas minyak siap di lukis bulatan sebesar 20sen)
 
8-Ambik toothpick pecahkan gelombang udara untuk mengelakkan permukaan macaroon berlubang
 
9-Rehatkan macaroons lebih kurang 30-45minit (Pastikan ia kering tak melekat dengan jari)
 
10-Panaskan oven 140c - 150c dan bakar selama 15-20 minit
 
11-Selepas masak biarkan macaroons sejuk & renjiskan air dibelakang kertas minyak untuk senang tanggalkan
 
12-Letakkan filling (Aku gunakan Nutella & Kacang)
 
 
 

 
 AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
 
 

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU