Friday, May 20, 2016

10:35 AM

RESEPI DAGING GORENG TUMBUK MASAK PADANG


BAHAN - BAHAN

600g daging
15 tangkai cili kering,
2 ulas bawang putih,
2 labu bawang besar
Sedikit belacan
Sedikit air asam jawa
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Ajinamoto (secukup rasa)
1/2 cawan kicap pekat manis
Minyak masak (secukupnya)
 

CARA - CARA MEMASAKNYA

1. Daging dipotong nipis dan diperap dengan kicap pekat selama 10 minit.

2. Cili kering, belacan, bawang besar dan bawang putih di kisar atau ditumbuk tapi jangan terlalu halus.

3. Daging yang telah diperap tadi digoreng dalam minyak yang panas sehingga garing.

4. Kemudian daging itu ditumbuk sekeping- sekeping supaya menjadi lembut.

5. Minyak bekas goreng daging tadi boleh digunakan untuk menumis.

6. Tumiskan bahan- bahan yang telah dikisar atau ditumbuk tadi sehingga pecah minyak dan naik bau. 

7.Kemudian masukkan air asam jawa, gula, garam dan serbuk perasa (ajinamoto). Masukkan pula, daging yang telah siap ditumbuk tadi. Masak dengan api yang sederhana.

8. Apabila semuanya sebati bolehlah diangkat dan dihidangkan.






AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU