Tuesday, August 17, 2021

RESEPI APAM KAMPUNG


RESEPI APAM KAMPUNG


BAHAN - BAHAN

2 cawan tepung gandum
11/2 cawan air
3/4 cawan gula (kurangkn klu tk suka manis)
1 sudu teh yis
Sikit garam
Pewarna kesukaan
Kelapa parut


CARA - CARA MEMBUATNYA


1. Satukan tepung, air, gula, yis dan garam serta pewarna.

2. Kacau hingga bersatu dan sekata.

3. Perap hingga adunan kembang.

4. Didihkn air kukusan

5. Sapu loyang dengan minyak

6. Kukus 10-15 minit atau hingga masak

7. Biar sejuk baru potong

8. Hidang dengan kelapa parut yang digaul garam


Sumber Resepi : 
Nora Zara

RESEPI AYAM MASAK THAI


RESEPI AYAM MASAK THAI


BAHAN TUMBUK

 5 biji bawang merah
3 Ulas bawang putih
sedikit kunyit hidup
cili padi (ikut nak pedas mana)


BAHAN LAIN

2sudu sos tiram
2sudu sos tomato
3btg Serai diketuk
3helai daun limau purut
Garam,gula


CARA - CARA MEMASAKNYA

1. Tumiskan bahan tumbuk dengan serai sampai garing,

2. Masukkan sedikit air dan masukkan sos tiram,sos tomato,daun limau....

3.  Masak sampai bawang betul-betul masak dan pekat...

4. Tambah perasa ngan bawang holland yang dipotong nipis...

5. ok siap

selamat mencuba 

Thursday, August 12, 2021

RESEPI DAGING BRIYANI

RESEPI DAGING BRIYANI


BAHAN - BAHAN

1 kg daging lembu/kambing, dipotong
3 ulas bawang besar, dihiris nipis
3 sudu besar minyak sapi, atau boleh gantikan dengan minyak masak
4 sudu besar rempah briyani
1/2 cawan bawang goreng
1 senduk kecil tomato puree
3 biji tomato, dihiris
3 sudu besar serbuk badam
1/2 cawan tairu atau susu cair


BAHAN UNTUK DI KISAR

4 ulas bawang putih
2 inci halia
4 biji cili hijau
4 biji cili merah
Bahan untuk ditumis:
5 kuntum bunga cengkih
4 kuntum buah pelaga
1 batang kayu manis


CARA - CARA MEMASAKNYA

1. Gaulkan daging bersama bahan yang dikisar. Perap selama lebih kurang satu jam.

2. Panaskan minyak, masukkan bahan untuk ditumis dian masak hingga naik bau. Kemudian masukkan rempah briyani dan masak hingga pecah minyak.

3. Masukkan daging, tomato puree, tomato hiris, bawang goreng dan sedikit daun ketumbar. Kacau seketika hingga sebati.

4. Masukkan sedikit air dan tairu ataupun susu cair dan serbuk badam. Masak sehingga empuk dan kuah menjadi pekat.


selamat mencuba 

Monday, August 2, 2021

RESEPI KAYA PANDAN

RESEPI KAYA PANDAN


BAHAN - BAHAN

1 cawan air pandan (5 helai daun pandan diblend)
1 cawan susu cair
1 cawan gula (cikgu fazz buat 3/4 je)
1 kotak santan 200g
2 sudu susu pekat manis
3 sudu tepung jagung
1 biji telur 
Sedikit garam
Titiskan sikit pewarna hijau kalau nak


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecil. 

2.  Masak dan kacau sampai dia berkilat dan cukup pekat.

*kebesaran cawan ikut kita lah




Kredit Resepi: 
fazelina isa


RESEPI BURGER PROPERITY HOMEMADE

RESEPI BURGER PROPERITY HOMEMADE


BAHAN - BAHAN

Roti gardenia
Daging Ramly
Bawang besar 1/2 potong dadu.
Bawang holland hiris nipis
2 Sudu Tepung gandum 
1 Gelas air
Lada hitam serbuk + tumbuk Secukupnya
2 Sudu Besar Butter 
2 Sudu Besar sos tiram 
1 Sudu Besar  Kicap manis 
garam secukup rasa

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Mula - mula letak butter pada roti dan Panaskan atas pan dan angkat

2. Uli daging ramly dan bentuk kan seperti bentuk roti (refer gambar)

3. Grillkan atas pan daging dulu (cucuk2 dgn garfu)

CARA MEMBUAT SOS

1. Panaskan 2 Sudu Besar butter  dan masukkan tepung gandum.

2. Kacaukan sehingga menjadi keemasan ( gold ).

3. Masukkan air dan kacau..

4. Masukkan bawang besar potong dadu, lada hitam , sos tiram, kicap dan garam.

5. Masak sampai pekat mengikut citarasa.

6.  Celupkan daging yang sudah di grill tadidan  letak atas roti

7.  Tambahkan bawang di atas daging.

8. Siappppp..




Kredit Resepi  : 
Mohd Faiz Fitri

Kredit Gambar;
Malayfoodlicious

RESEPI BISKUT HATI

RESEPI BISKUT HATI


BAHAN - BAHAN

250 gm marjerin
250 gm gula icing
2 cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung ubi
1 sudu teh baking powder
1 biji telur
Serbuk koko


CARA - CARA  MEMBUATNYA

1. Putar marjerin dan gula hingga kembang

2.  Masukkan telur dan telur memutar dengan kelajuan perlahan

3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga sebati

4. Bahagikan adunan kepada 2. Satu adunan di uli bersama serbuk koko dan satu adunan dibiarkan plain

5. Untuk mendapatkan bentuk hati yang bergeriji masukkan adunan dlm acuan (paip icing) dan potong.

6. Sedia di bakar dengan suhu 150C sehingga kekuningan.



Kredit Resepi :
 NQ

RESEPI KEK LOTUS BISCOFF

RESEPI KEK LOTUS BISCOFF


BAHAN - BAHAN


BAHAN CRUST

125 g biskut Lotus (dihancurkan)
45 g unsalted butter (dicairkan)

BAHAN KRIM KEJU

250 g krim keju
150 g krim putar tenusu
25 g gula kastor
1 sudu besar Biscoff spread


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Satukan mentega yang dicairkan dan biskut yang dihancurkan. Kacau sebati.

2.  Letakkan di dalam loyang bersaiz 6 inci. Rata dan padatkan. Sejukkan di dalam peti ais.

3. Sementara tu, keluarkan krim keju selama 15 minit supaya ianya lembut sedikit.

4. Kemudian, pukul krim keju hingga teksturnya berkrim. Masukkan Biscoff spread tadi.

5. Pukul krim putar bersama gula kastor sehingga adunan menjadi bertanduk / stiff peak. Jangan pukul terlalu lama.

6. Tuangkan ke dalam loyang dan sejukkan lagi di dalam peti ais.

7.  Cairkan Biscoff spread dan biar sehingga sejuk.

8. Setelah sejuk, tuang ke dalam loyang, dan sejukkan selama 3-4 jam.

9. Apabila betul-betul sejuk, boleh keluarkan dari loyang. Sedia untuk dihidang.




Kredit Resepi :
 Nani Mohd