LABELS
Friday, January 24, 2025
RESEPI BILIS BUJANG GARING
RESEPI SAMBAL HIJAU TELUR
RESEPI SAMBAL HIJAU TELUR
. BAHAN-BAHAN :
- 15-20 biji cili padi hijau. Ada cili besar boleh campur, nak pedas boleh tambah.
- 4 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 biji telur
- secubit garam
- gula sedikit sahaja jika suka
CARA PENYEDIAAN :
- Tumbuk semua bawang merah, bawang putih dan cili sehingga lumat kasar. Tak perlu lumat sangat nanti tidak sedap.
- Panaskan minyak dan tumis hingga sedikit garing. Boleh masukkan gula dan garam dengan secukup rasa.
- Pecahkan telur. Masak sehingga telur masak ikut citarasa. Boleh pilih nak telur masak penuh atau kuningnya masih cair.
- Jika nak berkuah, boleh tambal sedikit air. (Resipi asal tidak tambah air).
- Bila semua rasa sudah sempurna dan telur sudah masak mengikut selera, padamkan api dan sedia untuk dinikmati.
Sumber : Cheyah Saripuddin
Saturday, January 18, 2025
RESEPI MEE KARI SPECIAL
RESEPI MEE KARI SPECIAL
Bahan:
Mee kuning (celur sekejap)
Fishball (goreng dan hiris)
Fishcake (goreng dan hiris)
Tauge
Daun sup (hiris)
Lada merah/hijau (hiris)
bawang goreng
Limau kasturi
Telur rebus belah dua
Nak tambah kerang/udang pun boleh
Bahan kuah:
Ayam @ daging
Tauhu pelampung (goreng sekejap)
2 biji bawang merah besar *
3 biji bawang putih*
2 sudu besar udang kering*
10 tangkai cili kering*
1 batang serai (ketuk)
4 sudu besar serbuk kari (dibancuh dengan sedikit air)
1 kotak kecil santan
1 cawan air
1 kiub pati ayam
Cara:
1. Kisar bahan bertanda *.
2. Panaskan minyak. Masukkan serai, bahan kisar * dan serbuk kari yang dibancuh. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam / daging. Biar masak sekejap.
4. Masukkan santan dan air serta kiub pati ayam, kepekatan kuah agak² je ya. Jangan cair atau pekat sangat.
5. Perasakan dengan garam, gula dan perasa.Biar mendidih. Kemudian masukkan tauhu tadi. Siap.
Sumber : Bunga Jua
RESEPI KERABU KAKI AYAM
RESEPI KERABU KAKI AYAM
Bahan-bahannya:
12 ketul kaki ayam - dibersihkan dan dipotong dua dan rebus
kaknoor buang tulang kaki ayam ni supaya senang nak makan.
1 biji bawang besar - dihiris nipis
11 biji cili api - dihiris bulat nipis kaknoor lebihkan cili dan tumbuk
2 biji tomato - dihiris
2 batang serai - dihiris nipis
1 biji limau nipis - diambil jusnya
3 sudu makan sos ikan (nampla)
1 1/2 sudu makan gula
1 pokok daun sup - dihiris halus
1 pokok daun bawang - dihiris halus
kaknoor tambah soon, bunga kantan, garam dan gula sikit.
Cara-caranya:
Masukkan air, kaki ayam dan sedikit garam ke dalam periuk. Rebus hingga kaki ayam empuk.
Sejatkan kaki ayam.
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Gaul rata.
Hidangkan.
Kalau baru-baru kita gaulkan memang sedap sangat di ratah ni, tak sedar habis semangkok kerabu, pertama kali kaknoor buat ni memang sedappp sangat, esuk lusa pasti nak cari kaki ayam lagi dan buat macam ni..
.
Kredit : Kak Noor
RESEPI SPICY BUTTERMILK SPAGETTI
![]() |
Jom Cuba Masak Resepi Spicy Buttermilk Spaghetti, Rasanya Memang Sedap & Tak Muak
Bahan-bahan:
1. Butter 2 sudu besar
2, Daun Kari 10
3. Cili Padi 5 ( cincang )
4. Bawang Putih 3 ( cincang )
5. Susu Cair 1 atau 2 cawan
6. Tepung Jagung letak sikit then kacau tengok pekat kuah
7. Serbuk kunyit satu cubit
8. Udang/sotong
Cara-cara:
Cairkan butter. Masukkan daun kari, bawang putih dan cili padi. Tumis sehingga naik bau.
Kemudian masukkan udang/sotong. Gaul sehingga lauk masak.
Masukkan susu segar, kemudian masukkan tepung jagung. Kacau sehingga kuah pekat.
Masukkan juga sedikit serbuk kunyit. Gaul sebati.
Kredit : ASH (Foodhunter)
RESEPI UDANG MASAK DIRAJA
RESEPI UDANG MASAK DIRAJA
Bahan-bahan dikisar:-
4 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
4 tangkai cili kering
2 inci lengkuas
1 inci halia
Bahan-bahan:
2 batang serai diketuk
1kpg asam
1/2 sudu serbuk kunyit
1 sudu gula
1/2 sudu garam
1 cawan santan pekat
Cara-cara:
1. Basuh udang bersih-bersih. Jangan lupa buang tahi udang
2. Tumiskan bahan-bahan kisar sampai naik bau
3. Masukkan serai ketuk
4. Masukkan udang. Kacau & sebatikan
5. Masukkan santan pekat + serbuk kunyit + asam keping +
6. Perasakan dengan garam + gula + pak aji kalau suka
7. Masak jangan lama sangat nanti hilang rasa fresh udang
kredit resepi kepada Aryati Sarah via (MAHN)




