RESEPI KUIH LOMPAT TIKAM PALING SEDAP
BAHAN - BAHAN
LAPISAN HIJAU
1 senduk leper tepung beras (sukatan menggunung)
1 cawan pulut - rendam terlebih dahulu
1. Gaul rata semua bahan lapisan hijau dalam mangkuk dan tapis.
2. Kecairan mestilah bila senduk kayu diangkat tinggi, ianya mengalir laju dan tak melekat di senduk.
3. Masakkan adunan ini ke dalam kuali tembaga (jika ada) dan kacau atas api yang sederhana sehingga menggelegak. Mula mula kacau dengan whisk, lagi mudah. Lepas dah mengeras, baru guna senduk kayu.
4. Terus dikacau sehingga adunan menjadi pekat dan berkilat serta menggelembung.
5. Masukkan ke dalam loyang dan disejukkan.
1. Satukan semua bahan lapisan putih dalam mangkuk dan tapis.
2. Masak atas api sederhana dengan sentiasa dikacau dengan whisk sehingga mendidih dalam 15-20 minit.
3. Apabila adunan menjadi pekat dan berkilat masukkan ke dalam bekas dan sejukkan.
Nota: lapisan putih mesti rasa masin sedikit, baru sedap
1. Panaskan periuk pengukus dan kukus beras pulut selama 10-15 minit.
2. Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk. Tuangkan santan cair yang telah dicampur dengan garam halus, agak agak sehingga pulut menjadi lembut.
3. Masukkan dalam pengukus dan kukus sekali lagi dalam 10 minit. Buka penutup dan dibalik balikkan pulut supaya masak rata.
4. Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk dan dikacau rata. T
5. aburkan sedikit gula bagi menjadikan pulut berkilat dan bersinar.
6. Siap untuk dihidangkan.
1. Masak gula melaka dengan air dan daun pandan hingga hancur dan mendidih.
2. Tapis dan sejukkan.
1. Potong lapisan hijau dan masukkan ke dalam pinggan.
2. Masukkan juga sedikit pulut merah.
3. Kemudian sendukkan lapisan putih ke atasnya.
4. Akhir sekali, tuang air gula melaka.
Kredit Resepi:
Girls Paradise