Tuesday, June 5, 2018

RESEPI VIETNAM SPRING ROLLS


RESEPI VIETNAM SPRING ROLLS

BAHAN - BAHAN

7 - 14 lembaran 22cm / 8.5 " kertas beras yg bulat
11 kecil udang di kupas bersih dah di celur
50g / 1.5 oz kering mihun/meehoon
7 helai daun salad 
14 helai daun pudina 
1 Cawan taugeh 

KUAH/SOS KACANG

1 sudu Besar mentega kacang,
2 sudu Besar hoisin sos - optional
1 1/2 sudu Besar cuka putih atau Jus Limau
1/3 cawan susu atau air 
1 labu Bawang putih - di cincang 
1/2 sudu Teh cili tumbuk


CARA - CARA MEMBUATNYA

KUAH/SOS KACANG

1. Campurkan semua bahan.kacau 

2. Kemudian masukkan ke dalam microwave 30 saat. 

3. Suai kan rasa kemudian ketepikan.


PENYEDIAAN BAHAN

1. Celur meehun mihun selama 2 minit, 

2. Belah udang kepada dua bahagian..

3. Buang teras salad supaya ia tidak pecah semasa membalut

4. Guna kan air suam untuk lembut kan kertas beras selama dua saat

5. Belah yang licin sepatutnyer kulit di bahagian luar.. 


CARA MENYEDIAKAN SPRING ROLL

1. Sediakan kertas beras yang telah direndam tadi

2. Telakkan bahan - bahan yang telah anda sediakan di atas satu - persatu.

3. Balutkan perlahan - lahan kertas beras tadi seperti balutan popia biasa

4. Siap untuk dinikmati.


Monday, June 4, 2018

RESEPI KUIH DANGAI


RESEPI KUIH DANGAI


BAHAN - BAHAN

1 mangkuk kelapa parut 
1 mangkuk tepung pulut 
3/4 cawan gula 
1 1/2 sudu kecil garam 
1 sudu besar marjerin 


CARA - CARA  MEMBUATNYA

1. Masukkan kelapa, tepung pulut, gula dan garam ke dalam mangkuk. Gaul hingga sebati dan tidak berketul. 

2. Tuang ke dalam loyang yang dialas dengan kertas minyak dan disapu sedikit marjerin. 

3. Bakar di dalam ketuhar menggunakan suhu 150c selama 30 minit. 

4. Setelah bahagian bawah agak garing, keluarkan daripada ketuhar dan terbalikkan supaya masak rata kedua-dua bahagian atas dan bawah. Bakar semula lebih kurang 10 minit. 

5. Siap!


RESEPI MIANG KHAM


RESEPI MIANG KHAM 

BAHAN - BAHAN

Daun Kaduk
Kacang
Kelapa
** Isi kelapa dihiris halus dan digoreng tanpa minyak (sangai)
Halia
Limau nipis/kasturi
Bawang besar
Cili padi
Udang kering


BAHAN - KUAH

Air - 2 cawan
Gula melaka - 5 keping
Gula putih - 2 sudu
Belacan - besar ibu jari
Serai - 2 batang atau daun pandan


CARA SEDIAKAN

1. Panaskan air, 

2. Masukkan gula melaka, gula putih, belacan.

3. Kacau dengan api perlahan

4. Akhir sekali masukkan serai atau daun pandan untuk wangikan kuah.


CARA MAKAN

1.Gulungkan daun kaduk, 

2. Masukkan semua bahan 

3. Letakkan kuah balut dan 

4. Makan



Kredit Resepi : 
NurulHuda Awang Yaacob‎ via Masak Apa Hari Ni 

RESEPI TOMYAM SIMPLY SEDAP


RESEPI TOMYAM SIMPLY SEDAP

BAHAN - BAHAN

Bawang besar belah 4
Cili api (ketuk)
Daun ketumbar @ corriander leaves
Daun limau purut
Serai - diketuk
Air asam jawa @ pes asam jawa
Cili boh @ cili kisar
Pes Tom Yam
Ayam/daging/udang/sotong
Carrot
Cauliflower
Baby corn
Celery
Buah tomato belah 4
Cendawan

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Masukkan air, bawang besar belah 4, cili api - didihkan.

2. Masukkan cili boh @ cili kisar - tunggu didih.

3. Masukkan pes tomyam 

4. Masukkan ayam - tunggu didih nak bg ayam empuk sikit.

5. Masukkan serai yang diketuk.

6. Masukkan daun limau purut.

7. Masukkan carrot.

8. Masukkan pes asam jawa adabi.

9. Masukkan garam.

10. Masukkan sayuran lain (baby corn + cauliflower + celery).

11. Masukkan cendawan (button mushroom + straw mushroom + oyster mushroom + enoki mushroom) - tunggu didih.

12.  Masukkan tomato - kacau sekejap.

13. Tutup api. 

14. Masukkan corriander leaves @ daun ketumbar.

15. Siap! 




Sumber Resepi :
Dina Amalia Nordin


Thursday, May 31, 2018

RESEPI MEE RACUN


RESEPI MEE RACUN

BAHAN - BAHAN

600g mee kuning 
1/2kg tulang kambing gearbox yang telah direbus 
20 tangkai cili kering (dikisar) 
5 biji bawang merah (dikisar) 
3 biji bawang putih(dikisar) 
Minyak masak 
5 sudu sos tomato 
5 sudu sos cili 
1 sudu serbuk lada sulah 
1 sudu serbuk lada hitam 
1 sudu gula 
1 biji telur dadar (digulung dipotong kasar) 
1 biji kentang (dipotong wedges dan digoreng) 
50gm sayur sawi 
50gm kubis panjang (dihiris) 
Garam


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Tumis bahan yang dikisar hingga naik bau.

2. Masukkan sos cili, sos tomato, lada sulah dan lada hitam. 

3. Masukkan air rebusan tulang tadi. 

4. Masukkan telur dadar, kentang dan sayur 

5. Masukkan garam dan gula secukup rasa 

6. Masukkan mee dan gaul rata 

7. Boleh hias dengan taburan daun bawang

8. Siap!


Kredit resepi
 iCookAsia, 
Resepi try MASAK


RESEPI RENDANG UDANG GALAH


RESEPI RENDANG UDANG GALAH

BAHAN - BAHAN

1 kg udang galah(sederhana besar)
50 gram serbuk kunyit
100 gram bawang merah
30 gram bawang putih (dikisar)
50 gram buah keras (dikisar)
2 batang serai (dikisar)
30 gram halia (dikisar)
20 gram lengkuas (dikisar)
20 gram kunyit hidup (dikisar)
10 gram cili giling
2 biji santan pekat
50 ml air asam jawa
3 helai daun kunyit (dihiris halus)
Minyak secukupnya


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Bersihkan udang dan gaul bersama garam dan serbuk kunyit. 

2. Salai di atas bara api sehingga udang masak. Ketepikan.

3. Kemudian, tumis bahan-bahan kisar bersama dengan cili giling. Biarkan sehingga terbit minyak dan masukkan santan pekat dan air asam jawa.

4. Reneh sehingga kuah menjadi pekat. 

5. Masukkan udang yang telah disalai tadi bersama garam secukup rasa. Kacau sehingga rata.

6. Akhir sekali, taburkan hirisan daun kunyit dan hidangkan.


Kredit Resepi :
 Cik Cikputeh Puteh


RESEPI SAMBAL TEMPOYAK PETAI IKAN BILIS


RESEPI SAMBAL TEMPOYAK PETAI IKAN BILIS

BAHAN - BAHAN 

Ikan bilis (ikut berapa banyak nak buat)
Cili padi
Petai 
Bawang merah
Tempoyak
Garam & perasa

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Ikan bilis, bawang merah, cili api ditumbuk separa lumat.

2. Panaskan minyak. Tumis bahan tumbuk

3. Bila Tumisan agak garing , masukkan petai (buang kulit)

4  Masukkan tempoyak 

5. Kacaukan. Masuk garam atau perasa.Sekiranya terlalu pekat.Masukkan sedikit air.



Kredit Resipi 
Fini via Resepi Bonda



RESEPI KUIH BADAK BERENDAM


RESEPI KUIH BADAK BERENDAM

BAHAN - BAHAN

BAHAN DOH

3 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan air jus pandan 
(air + 4-5 helai daun pandan..blender..tapiskan)
Sedikit pewarna hijau.

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Tuang air jus pandan perlahan - lahan ke dalam tepung pulut. Gaulkan sebati. uli - ulikan jadikan doh.

2. Bulatkan doh (besar ikut suka) kesemuanya.

3. Kemudian leperkan doh. Isikan inti kelapa atau inti ikut suka.bulatkan semula

4. Rebus macam kita buat kuih buah melaka/onde-onde. Angkat dan jirus sekejap bawah air paip.Toskan airnya.


BAHAN - INTI

1 biji kelapa parut putih
1/2 cawan gula merah
1 ketul gula melaka
1 1/2 cawan air
3 helai daun pandan
Secubit garam
1 sudu besar tepung gandum

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Masak gula merah, gula melaka , air hingga larut..tapiskan

2. Air gula tadi masak bersama kelapa parut putih.

3. Agak-agak nak kering. letak tepung gandum.gaul sebati


BAHAN  DADIH

5 cawan santan sederhana pekat
8 sudu makan tepung beras
8 sudu tepung gandum
2 helai daun pandan..simpulkan
Sedikit garam

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Sebatikan bahan diatas (akak blender)..

2. Masak hingga naik wap.sentiasa dikacau-kacau agar tidak berketul

3. Kacau sampai sedikit likat yang secukupnya.


CARA - CARA MENYEDIAKAN

1. Tuang dadih dalam bekas yang sesuai. Masukkan doh yang direbus tadi.

2. Sedia untuk dihidang




Kredit Resepi : 
Zura Zul via mahn

RESEPI BURASAK


RESEPI BURASAK

BAHAN - BAHAN
Bahan-bahan (untuk 10 orang)

Beras Wangi 1kg,
Kelapa 1 biji diparut dan ambil santannya,
garam secukup rasa.
Daun pucuk pisang berukuran A4 beberapa keping utk bungkus.
Daun pisang tua panjang lebih kurang 3 jengkal.


CARA - CARA MEMBUATNYA

1.Beras dibasuh 2 hingga 3 kali. Panaskan santan hingga mendidih. Setelah mendidih 
   api dikecilkan.

2. Masukkan garam secukup rasa. Bila santan sudah berubah warna, padamkan api. 

3. Tuang santan panas ke dalam beras sambil gaulkan, masak seperti nasi lemak.

4. Biarkan beras lembab sedikit, tapi agak merata. 

5. Lipat nasi macam lipat kuih lepat pisang, urut-urut atas bungkusan leper dan padat. 
 ** Jangn terlalu nipis atau terlalu tebal.

.

RESEPI KEK OREN


RESEPI KEK OREN


BAHAN - BAHAN

170 gm butter
115 gm gula halus@gula kastor
3 biji telur gred A
160 gm tpg gandum
1sudu kecil baking powder
kulit oren(1 biji diparut)
8 sudu besar jus oren(diperah) ATAU
4 sudu besar jus sunquick


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Ayak tpg gandum bersama b. powder(ketepikan)

2. Putar gula bersama butter smp kembang

3. Masukkan telur satu persatu

4. Masukkan tepung sikit demi sedikit

5. Last sekali masukkan jus oren bersama parutan kulit oren kacau2 rata(guna spatula)

6. Panaskan oven 160@170 bakar selama 1jam (guna api atas bwh)



Kredit Resepi :
Zaimah Zakaria (


RESEPI KEK LAPIS KUSINERO CINTA


RESEPI KEK LAPIS KUSINERO CINTA

BAHAN-BAHAN

16OZ mentega
360gm tepung hongkong (boleh juga guna tepung biasa)
12 biji telur (gred B)
3/4 susu manis
1 gelas gula halus
1 tin srikaya (tin besar)
2 sudu teh vanila
1 peket kecik Oreo(dibuang krim dan ditumbuk@dblend sedang halus)
1 gelas nestum (ori)
7 sudu makan Horlick
1 ketul cheese tartura
Pewarna pink Dan oren


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Pukul telur dan gula hingga kembang.

2. Mentega dan susu manis dipukul sebati kemudian masukkan srikaya dan vanila. Gaul rata 

3. Masukkan ke dalam bahan telur tadi dan gaul rata sekali lagi

4. Last masukkan tepung hongkong.

5. Bahagikan kepada 3:

Plain - cheese tartura + Oreo
Oren - horlick
Pink - Nestum (Nak kisar pun boleh tak nak pun boleh) 

6. Kukus berlapis-lapis mengikut turutan kaler yang anda suka

Tips:
Pastikan pengukus dipanaskan terlebih dahulu sebelum mengukus.
Lapisan pertama dikukus pada 5-7 mnit jika menggunakn periuk kukus.
Lapisan terakhir dikukus selama 30 minit atau sehingga masak.



RESEPI SAMBAL IKAN BILIS LAUK NASI LEMAK


RESEPI SAMBAL IKAN BILIS LAUK NASI LEMAK

BAHAN - BAHAN

250 gram ikan bilis
1 kg minyak masak - guna separuh dan ditambah sedikit sedikit
160 gram cili kering - rebus dan kisar
1-2 keping gula Melaka
Gula secukupnya
Garam
2 keping asam keping - atau secukup rasa
1 kiub pati ikan bilis
Sedikit aji no moto - jika suka
2 helai daun pandan
2 biji bawang besar Holland - hiris

BAHAN KISAR

1 kg bawang merah
100 gram/15 ulas bawang putih


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan minyak yang agak banyak sesuai dengan bahan yang hendak ditumis. 
Tips: mesti tumis sampai bawang yang dikisar hingga betul betul masak. 

2. Bila bawang masak, ia akan memberi bau wangi. 

3. Masukkan ikan bilis sekali dengan bawang supaya ianya perisa dan sebati.

4. Boleh masukkan asam keping ketika ini, supaya rasanya lebih sebati dan lagi power. 

5. Masukkan daun pandan.



Kredit Resepi 
: Azie Kitchen

RESEPI NASI AYAM PALING SEDAP


RESEPI NASI AYAM PALING SEDAP


AYAM GORENG

BAHAN - BAHAN

1 ekor ayam
2 inci halia
4 ulas bawang putih
5-6 ulas bawang merah

BAHAN PERAP

1 sudu besar sos tiram
1-2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap manis
1-2 sudu besar madu
1 sudu besar minyak bijan

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Kisar halia dan bawang putih dan bawang merah. Perap ayam dengan bahan kisar selama 30 minit. Ini cuma anggaran. Kalau belum cukup kerana saiz ayam besar, boleh tambah.

2. Didihkan air di dalam periuk dan masukkan ayam tadi dan perlahankan api sehingga ayam setengah masak. Selepas itu angkat ayam tadi dan perapkan dengan bahan perap seketika. Lumur rata dan gantungkan ayam sekurang kurangnya satu jam.

3. Goreng ayam secara deep fry atau di dalam periuk yang dalam sehingga minyak menenggelami ayam. Untuk lebih mudah, sangkutkan ayam dengan besi penyangkut ditepi periuk agar mudah mengangkatnya setelah masak. Setelah ayam masak angkat dan gantung untuk toskan minyak. Potong ayam dan hidang.

Nota:
Potong Ayam setelah digoreng atau dipanggang . Potong 2 atau potong 4 sahaja. 



NASI AYAM

BAHAN - BAHAN

2 sudu besar mentega - tak guna
Ketulan lemak ayam - panaskan dan ambil minyak ayam - saya tambah
5 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
2 inci halia - tumbuk
2 helai daun pandan
1 helai daun salam (bay leave)
1/4 cawan susu full cream
1/2 - 1 kiub serbuk pati ayam
1 sudu kecil garam
Secubit gula
Rempah penumis - 3 bunga lawang, 4 buah pelaga, 2 kulit kayu manis


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Basuh beras wangi, tos dan masukkan ke dalam rice cooker. 

2. Di dalam kuali masukkan mentega (saya guna minyak ayam), tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang telah ditumbuk, bunga lawang, buah pelaga, kayu manis, daun pandan dan daun salam. 

3. Setelah naik bau masukkan separuh daripada air rebusan ayam tadi, susu full cream, garam, serbuk pati ayam dan secubit gula. 

4. Biarkan mendidih dan tutup api. Tuang ke dalam beras tadi jika air tidak cukup tambah air biasa dan masak seperti biasa. Sukatan air ikut sukatan untuk jenis beras masing masing.

5. Setelah nasi masak, tabur bawang goreng dan daun bawang atau daun sup dan hidang.


SAMBAL CILI

BAHAN - BAHAN

5 tangkai cili padi merah siam - saya guna cili merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia - saya tambah
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil garam atau secukup rasa 
1 sudu kecil gula atau secukup rasa
1/2 cawan air rebusan ayam - saya tambah
Sos tomota - opsyenal saya tambah

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Blend cili padi merah siam dengan halia dan bawang putih. 

2. Masak di dalam kuali. Masukkan gula, garam dan cuka secukup rasa. 

3. Tambah sedikit air rebusan ayam. Masak dengan api kecil sehingga likat.  


KUAH SUP

BAHAN - BAHAN

Jeruk kubis
Garam
Serbuk pati ayam
Daun bawang - tabur
Bawang putih goreng - tabur

** Separuh air rebusan ayam dimasak semula dan campurkan jeruk kobis, garam dan serbuk pati ayam.
**Tabur potongan daun bawang dan bawang putih goreng ketika menghidang.


SAMBAL KICAP


**Air kicap lebihan perapan ayam tadi dimasak di dalam kuali sehingga mendidih.  
Sesuaikan rasa garam dan gula.
 Angkat.

Kredit Resepi : 
 Azie Kitchen
Resepi masakan malayu

RESEPI BISKUT FLORENTINE


RESEPI BISKUT FLORENTINE 

BAHAN - BAHAN

500gm tepung florentine 
500gm almond slice-bakar kejap 5m
200gm biji labu hijau-bakar kejap 5m
100gm kuaci putih-bakar kejap 5m
40gm bijan hitam / putih  - bakar kejap 5 minit

**Suhu bakar kekacang dlm 150c -160c


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Campur semua dan gaul rata.

2. Masuk dalam bekas cup cake lebih mudah nk keluarkan.

3) Bakar suhu 150c ..guna api atas bawah selama 15m @ hingga perang .

4) Dah siap bakar tunggu agak sejuk,baru keluarkan.

5) Bila dah agak sejuk kita akan dengar bunyi kriuk - kriuk dan  masa itu dah boleh keluarkan, Jgn masa panas kerana biskut akan pecah.



Kredit Resepi :
Jamiah Tulisman
Page FB Resepi viral terbaik


RESEPI KERABU MANGGA


RESEPI KERABU MANGGA


BAHAN -BAHAN

Mangga 1/2 biji 
1 biji bwng besar 
1 biji lada merah besar
5/6 biji cili api hijau 
2 btg bunga kantan 
Sedikit karot buat Cantik2 je.(hiris halus2)
2 sudu kcg tanah kisar 
2 sudu udang kering kisar 
Sedkit garam dan gula 


CARA - CARA MEMBUATNYA

Masukan dalam satu bekas. 

Gaul sebati kesemuanya secukup rasa.



Kredit Resepi :
 Hajah Zainab Bt Mawan via mahn