LABELS
Thursday, October 26, 2017
RESEPI KUIH DORAEMON AKA DORAYAKI
RESEPI EPAL ASAM BOI
RESEPI EPAL ASAM BOI
BAHAN-BAHANNYA
5 biji apple
5-6 biji limau kasturi - dibelah 2
25 biji asam boi
1/4 sudu garam
1/3 cawan gula -kalau nak manis lebihkan ...
6-7 biji cili padi - potong kecil
CARA-CARA MEMBUATNYA
Gaul semua...perap dalm peti selama 3-5 jam, baru sedap dimakan.
Tak perlu bubuh air sebab gula tu akan cair kan jd ada air + dgn jus yg keluar dr epal tu sendiri .
Selamat Mencuba!
Kredit resepi: MAHN
RESEPI FUDGE BROWNIES
RESEPI FUDGE BROWNIES
BAHAN-BAHANNYA
85g salted butter (anchor, tatura @ scs)
3/4 cawan castor sugar
2 biji telur gred a/b
1 tsp esen vanilla
220g dark chocolate (sy guna brand beryl's)
85g tepung gandum (brand tak kisah)
CARA-CARA MEMBUATNYA
1. Panaskan oven 15 minit terlebih dahulu.
2. Double boil butter hingga cair.
3. Masukkan gula & kacau hingga sebati menggunakan whisk . Tutup api .
4. Masukkan telur & kacau hingga sebati.
5. Masukkan esen vanilla & kacau lagi. Ketepikan.
6. Kemudian, ambil bowl lain & double boil dark chocolate hingga cair. (Nak on api boleh tapi paling slow. Sy guna wap shj. Wap hasil dari double boil butter tadi)
7. Setelah chocolate cair , masukkan adunan butter, gula & telur tadi ke dalam bowl chocolate kemudian kacau sebati.
8. Akhir sekali, masukkan tepung gandum ke dalam adunan & kacau sebati . (Masa ni tekstur brownies macam kacau dodol)
9. Sediakan loyang size 7" yg dilapik dengan baking paper (sy guna non-stick baking paper supaya tak melekat & baking paper mesti melebihi loyang seperti dalam gambar)
10. Bakar pada suhu 150c (bergantung kepada oven masing2) selama 40-45minit)
Boleh share & selamat mencuba
Kredit Resepi : Nur Najwa Hamdan
RESEPI PUDING SUSU BUAH-BUAHAN
RESEPI PUDING SUSU BUAH-BUAHAN
BAHAN-BAHAN
1 paket agar2 tali
1/4 cawan air untuk tepung kastad
4 cawan air
1 tin susu cair
1 cawan gula
2-3 sudu besar tepung kastad
1 tin fruit cocktail
CARA-CARA MEMBUATNYA
1. Masak agar2 dengan air dan gula hingga larut.
2. Air 1/4 cawan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan.
3. Bila campuran agar2 larut, masukkan susu cair. bila mendidih, masukkan campuran air dan tepung kastad. masukkan fruit cocktal.
4. Masukkan kedalam loyang atau acuan disukai. sejukkan dan hidangkan.
RESIPI AYAM SAMBAL KICAP
RESIPI AYAM SAMBAL KICAP
BAHAN-BAHANNYA
Bawang merah**
Bawang putih**
Halia**
Cili padi merah**
Semua bahan bertanda ** dikisar halus
2 Sudu Makan Sos tiram
2 Sudu Makan Sos cili
5 Sudu Makan Kicap pedas mahsuri
2 Sudu makan Kicap manis
Kentang di potong memanjang dan di goreng sebentar
8 Ketul Ayam size sederhana digaul garam,kunyit dan digoreng lembap
Sedikit air
Daun kari
CARA-CARA MEMBUATNYA
Tumis bahan kisar hingga garing,masukkan sos tiram,sos cili,daun kari,kicap manis dan kicap pekat
Masukkan ayam dan kentang,dan sedikit air.
Perisakan garam dan gula.siapp
Last,boleh lah dihias kan dgn potongan bawang besar dan cili padi.
Kredit Resepi Fb : Illa Nazir
Wednesday, May 17, 2017
RESEPI KEK LAPIS TOK NAN
1 Sudu Teh Esen Vanilla
50gm Tepung Santan
50gm Serbut Santan
50Gm Kelapa parut Kering
100Gm Milo + 1 Sudu Makan Cokelat Filling + 2 sudu makan Browning Sugar
Pewarna Kuning Lemon
Pewarna Merah
Plastik Pipping.
Msukkan Telur Satu per satu sehingga habis.Pukul hingga kembang
Masukkan ovellet,ersen Vanilla,Susu manis,Horlick,Serbuk Santan,Seri kaya.Pukul Sehingga Rata.
Masukkan tepung gandum.Gaul sehingga rata
Lapisan Pertama dan ketiga
Ambil 8 Senduk nasi ( 4 senduk untuk lapisan 1 dan 4 senduk lagi untuk lapisan keempat)
dari adunan asal dan masukkan pewarna kuning lemon dan adun rata.
Lebihan dari adunan tadi dibahagi kepada 2 bahagian iatu bahagian hitam dan merah.
Untuk bahagian merah.Masukkan pewarna merah kering,kelapa dan masukkan dalam plastik pipping.
Untuk bahagian hitam.Masukkan cokelat filling,Browning Sugar dan milo.Masukkan dalam plastik pipping.
Sumber Rujukan : Nanenggirmia
Tuesday, February 28, 2017
RESEPI PAVLOVA
TIPS SEBELUM MEMBAKAR
1- Pastikan ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak.
CARA - CARA MENGHIAS
www.azlanrumadi.blogspot.my
Friday, November 11, 2016
RESEPI KACANG POOL
1 kg daging - dikisar
1 kg bawang merah - dikisar
2 labu bawang putih
1 sudu teh jintan manis - di goreng tampa minyak dan dikisar
1 sudu kecil jintan putih - di goreng tampa minyak dan dikisar
1 sudu kecil ketumbar - di goreng tampa minyak dan dikisar
1 inc halia - dikisar
1 cawan air
Sedikit minyak atau planta untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
Tumiskan bahan yang dikisar hingga naik bau
Masukkan daging dan kacau hingga masak dan empuk
Bila daging dah empuk, masukkan semua kacang pool
Tambahkan sedikit air dan masak hingga kuah sedikit pekat.
Rasakan garam dan gula secukup rasa
Bahan Dimakan Bersama
Lada hijau - dihiris
Bawang besar - di hiris dadu
Roti - di bakar dengan sedikit planta
Telur mata lembu
Limau nipis
Saturday, November 5, 2016
RESEPI CHOCOLATE BROWNIES KEDUT
150 gm unsalted butter
100 gm gula perang
100 gm gula kastor
4 biji telur ~ gred A
1 sudu kecil esen vanilla
100 gm tepung naik sendiri
30 gm serbuk koko
Coklat masakkan atau coklat compound, di potong kecil.
Satukan coklat masakkan dan buter, dan cairkan dengan kaedah double boiler hingga coklat dan butter larut. Gaul rata.
Bila dah masak, tutup oven. Biarkan kek dalam oven dengan pintu oven di renggangkan sedikit dan biarkan selama 15 minit
Tuesday, September 20, 2016
RESEPI IKAN PARI ASAM PEDAS JOHOR .
.
BAHAN - BAHAN
.
● 1/2 kg ikan pari
● 10-15 biji cili kering (dikisar)
● 2 ulas bawang merah (dikisar)
● 2 ulas bawang putih (dikisar)
● sedikit belacan (dikisar)
● 1 batang serai (dititik)
● 1 btg bunga kantan
● sedikit daun kesum
● 1 sudu lada hitam (ditumbuk )
● 1 sudu jintan manis (ditumbuk)
● 1 mangkuk air asam jawa
● garam, gula & perasa
● minyak untuk menumis
.
1. Cili kering hendaklah direndam dalam air panas selama 10-15 minit, kemudian dibersihkan dan dikisar.
.
2. Kemudian kisar pula Bawang merah, bawang putih dan belacan. Panas minyak dan tumis Bawang merah yang dikisar bersama bawang putih dan belacan kacau sehingga bawang kekuningan.
.
3. Masukkan cili yang telah dikisar. Kacau sebentar masukkan serai, lada hitam dan jintan manis, biarkan sehingga pecah minyak.
.
4. Setelah pecah minyak bolehlah dimasukkan air asam jawa. Biarkan sehingga mendidih kemudian boleh la dimasukkan ikan pari, bunga kantan dan daun kesum.
.
5. Akhir sekali perasakan dengan garam, sedikit gula dan serbuk perasa mengikut selera masing-masing.
.
6. Biarkan sebentar sehingga kuah agak pekat. Masak sehingga ikan masak.
.
Wednesday, September 7, 2016
RESEPI KOREAN JAJANGMYUN
600g mie basah
100 g daging lembu
2 buah bawang bombai
1/2 buah Zukini
2 buah kentang
1 sudu besar gula pasir
4 sudu besar air sagu
2 gelas air
7 sudu besar minyak
6 sudu besar sos Jajangmyun yang disebut Chunjang
CARA MEMBUAT SOS JAJANGMYUN:
Sos jjajangmyun dibuat dari pes kacang soya hitam yang disebut chunjang yang ditambah dengan bawang merah cincang, Zukini dan daging merah atau makanan laut.
Potong daging
Potong dadu bawang bombai, kentang, dan Zukini
Goreng sos Jajangmyeon dengan 6 sudu besar minyak
Panaskan kuali dengan 1 sudu besar minyak lalu goreng bawang bombai
Kemudian masukkan daging lembu, Zukini, dan kentang
Setelah bahan-bahan itu matang masukkan sos yang sudah digoreng
Aduk-aduk supaya sama rata lalu tuangkan air sagu
Setelah dididihkan selama 5 minit lagi matikan api.
Rebuslah mie lalu bilas dengan air.
Taruh mie dalam mangkuk besar dan tuangkan sos di atasnya.
Sajikan jajangmyun bersama dengan lobak masin kuning.
Monday, June 27, 2016
RESEPI KEK HATI PARI @ PAREK
16 oz mentega (Dicadangkan mentega Golden Churn)
9 gelas tepung gandum dam 3 sudu teh soda bikarbonat (diayak bersama)
8 Sudu besar gula hitam/browning sugar (rujuk > resepi browning sugar)
1 kati / 600 g kismis hitam
1/2 tin susu pekat manis
4 hingga 6 gelas gula halus ( mengikut citarasa manis masing -masing )
Kismis dihiris halus atau ditumbuk.
Kemudian ambil segelas tepung gandum lalu digaul bersama kismis yg tlh dihiris/ditumbuk tadi. Ketepikan.
Di dalam mangkuk adunan, putar mentega dan susu sehingga putih.
Di dalam mangkuk adunan lain, pukul telur bersama gula hingga kembang dan berkrim.
Satukan kedua2 adunan itu tadi dan putar lg sehingga sebati.
Kemudian masukkan tepung (8 gelas) ke dalam adunan tadi dan gaulkan.
Masukkan gula hitam dan gaul lagi hingga sebati.
Akhir sekali, masukkan kismis dan kacau lagi hingga rata.
Sediakan pengukus. Gliskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan sedikit tepung. Kemudian tuangkan adunan tadi ke dalamnya dan tutup kemas dgn kertas foil.
Kukuslah kek ini selama 8 jam. setiap 1 jam, periksalah pengukus, lapkan air pd penutupnya (sebaik2nya tutup dgn kain atau tuala), tambahkan air (air panas/air suam) jika berkurangan. guna api sederhana sahaja.
***supaya kek tahan lbh lama, slps dikukus, bolehlah dibakar skjp dlm 10-15 minit dgn suhu 170C. Sejukkan kek sblm dipotong.
RESEPI SERUNDING HALIA
Minyak masak (secukupnya)
Ikan Bilis ( secukupnya)
Perasa (Ajinomoto & Garam)- secukup rasa
Ikan bilis jika ianya bersaiz besar belahkan bahagian badannya menjadi dua. Buang isi perut ikan bilis tersebut dan basuh.Tumbuk ikan bilis dengan lesung batu.Letakkan di pinggan yang berasingan juga.
Panaskan minyak masak, masukkan halia yang telah diparut. Goreng sehingga ranggup.Kemudian angkatkan halia yang telah digoreng tadi dan letakkan di atas pinggan yang dilapik menggunakan tisu untuk membuang sedikit minyak yang ada pada halia goreng tersebut.
Anda boleh hidangkan serunding untuk hidangan atau simpan ke dalam bekas untuk kegunaan pada masa yang akan datang .
Wednesday, June 22, 2016
RESIPI KERUTUK DAGING
BAHAN - BAHAN ( 5 orang )
· 500g daging
· 4 sudu besar rempah kerutuk
· 2 sudu cili giling
· 1/2 biji bawang besar
· 3 cawan santan pekat
· 2 sudu besar kicap pekat
· 1/2 keping gula melaka/manisan
· 2 sudu besar kerisik
· 1/2 bawang besar
· 1/2 inci halia
· 2 ulas bawang putih
· 1 batang kulit kayu manis
· 2 kuntum bunga lawang
· 3 kuntum bunga cengkih
· 3 biji buah pelaga
· 3 sudu besar minyak
1. Potong daging kecik-kecik. Bersih dan toskan. - saya potong lebar & nipis
2. Kisar 1/2 biji bawang besar, halia dan bawang putih. Kemudian campurkan dengan rempah kerutuk
3. Panaskan minyak
4. Tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi
5. Kemudian masukkan campuran rempah tadi
6. Masak sehingga pecah minyak
7. Masukkan daging dan santan. Masak sehingga daging empuk dan kuahnya betul-betul pekat.
8. Akhir sekali masukkan kicap, garam, gula melaka dan juga kerisik. Biarkan sehingga 5-10 minit sebelum padamkan api.
9. Siap untuk dihidang.
RESIPI RENDANG DAGING CILI HIJAU
1 kg daging batang pinang
250 ml santan
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula melaka
2 keping asam gelugor
2 btng serai-di ketuk
2 helai daun kunyit- buang urat dan hiris halus
1/2 cwn minyak utk menumis
sedikit air jika perlu
Bahan Kisar
4 batang serai-hiris halus
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
30 biji cili padi hijau
5 tangkai cili hijau
6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan2 kisar hingga naik bau.
Kemudian masukkan daging dan kacau hingga rata.
Selepas itu masukkan santan, kerisik,asam gelugor,gula melaka dan garam secukup rasa.
Kacau lagi di atas api yang perlahan dan masaklah hingga pekat. Masukkan daun kunyit.
Bila cukup kering, bolehlah diangkat.
Sedia untuk dihidangkan.
**Kalau guna daging biasa, mestilah direbus dahulu hingga empuk, kemudian toskan airnya dan bolehlah di masak seperti biasa.