Tuesday, September 4, 2018

RESEPI MURTABAK MINI ( KULIT POPIA )


RESEPI MURTABAK MINI ( KULIT POPIA )

BAHAN - BAHAN 

BAHAN INTI

500 gram isi ayam / daging di cincang
5 biji kentang di potong dadu
3 sudu makan rempah kari
1 ulas bawang putih di hiris
1 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang besar di potong dadu
Hirisan daun sup
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit minyak masak utk menumis.

CARA MEMASAK/ MEMBUAT INTI

1. Panaskan kuali. Tuang sedikit minyak masak. Masukkan bawang yang dihiris.

2. Maaukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Masak rempah hingga pecah minyak.

3. Masukkan isi ayam dan masukkan kentang. Masukkan air separas bahan2 yang dimasak. Jgn lebih nanti inti lembik.

4. Masak sehingga air hampir kering. Masukkan sedikit garam dan gula.

5. Masak hingga betul2 kering. Sejukkan dan sedia utk langkah menyediakan murtabak mini.


LANGKAH MENYEDIAKAN

1. Pecahkan 2 biji telur, pukul dan masukkan sedikit garam. 

2. Masukkan bahan-bahan inti ayam dan kentang yang dimasak tadi.

3. Masukkan daun sup dan bawang. Kacau hingga sebati.

4. Buka kulit popia, letak atas dulang. Ambil 3 sudu makan intin yang di campurkan dengan telur dan bawang tadi tu. Letak di tengah-tengah kulit popia intinya. Lipat atas, bawah, kiri dan kanan. Terbalikkan bila di lipat dan masukkan dalam kuali. 

5. Untuk memasak panaskan kuali, letakkan sedikit minyak. Letakkan popia. Kalau suka letak minyak banyak sikit.

6.Balik-balikkan ia sehingga masak. Bila dah siap bolehlah dihidangkan.



Kredit Resipi :
 Wann Leen 


RESEPI BULGOGI @ KOREAN GRILLED BEEF


RESEPI  BULGOGI @ KOREAN GRILLED BEEF

BAHAN - BAHAN

500g daging (potong bkeping nipis)
5 ulas bawang putih (parut)
1 1/2 inci halia (parut)
1 biji bawang holland/kuning/bombay(hiris)
1sk cuka
3sb gula
4sb kicap manis
1sb sos lada hitam
1sk soya sauce
1sb minyak bijan
1sk cili flakes/serbuk cili/serbuk lada hitam
sedikit garam

BAHAN HIASAN

daun bawang(hiris pjg dlm 2cm)
bijan (sangai)

CARA - CARA MEMBUATNYA

1.Campur semua bahan dalam mangkuk kecuali daging dan bahan hiasan.kacau rata

2. Masukkan daging.kacau sampai semua daging bersalut

3. Perap 3 jam

4. Guna nonstick fry pan. Grill/bakar letak sekeping sekeping.masukkan skali bawang yg dihiris masa bakar.

5. Angkat dan hidangkan.

6. Tabur daun bawang dan bijan. Siap.

KAEDAH PILIHAN

1. Pakai nonstick fry pan.

2. Masukkan semua bahan daging dan 1/2 sos perap tu dalam fry pan.msak sampai daging msak..

3. tabur daun bawang dan bijan


Kredit Resepi:
Nurul Suhada Mazlin


Monday, July 16, 2018

RESEPI BISKUT TELUR REBUS


RESEPI BISKUT TELUR REBUS


BAHAN - BAHAN

BAHAN A

250gm tepung gandum
20gm tepung jagung
1sb susu tepung
1/4 sk garam
1/4 sk baking powder
(Satukan dan ayak)

BAHAN B

100gm butter
70gm margerine
80gm gula halus
3 biji telur kuning yg telah direbus 


CARA MEMBUATNYA

**Satukan Bahan B dengan spatula kemudian campurkan dengan Bahan A.

**Bentukkan dan bakar 160dc hingga masak.


RESEPI TEPUNG BUNGA


RESEPI TEPUNG BUNGA


BAHAN- BAHAN

200 gm tepung pulut
200 ml ++ santan kotak 
Sedikit garam

**Gaul sampai menjadi doh


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Gentel bulat2 kecil dan picit di bahagian tengah

2. Pecahkan sebiji telur, celup dan goreng hingga lapisan telur sedikit kuning keemasan

3. Toskan dan terus masukkan ke dalam gula kastor. Gaul sedikit supaya gula rata. Siap!

4. Sedap rasa kenyal2 & lemak2 


Kredit resepi:
Raffie Yusoff


Thursday, July 12, 2018

RESEPI BISKUT PASIR

 

RESEPI BISKUT PASIR


BAHAN - BAHAN

250 gram butter cup
1 cawan gula halus
1 1/2 cawan tepung jagung
2 biji kuning telur
Esen vanilla
Pewarna
Tepung gandum ikut lembut
*Kacau butter dengan gula


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Masuk telur dan esen vanilla

2. Masuk tepung jagung

3. Masuk tepung gandum sikit-sikit ikut lembut adunan

4. Bahagi adunan kepada 2 dan letakkan pewarna

5. Bolehlah dikepal-kepal dan masuk dalam acuan



Kredit Resepi :
 Norlela Mahamud

Wednesday, July 4, 2018

RESEPI KUAH SHELL OUT

  

RESEPI KUAH SHELL OUT 


BAHAN A ( KISAR )

segenggam cili kering
1 sudu besar serbuk kari 
1 labu bawang besar 
5ulas bawang putih


BAHAN B ( Hiris Nipis ) 

1 labu bawang besar 
5 ulas bawnag putih 
5 helai daun kari 
5-10 biji cili padi (ketuk) 
2 batang serai .

BAHAN LAIN

Sos tiram 3 sudu 
Sos ikan 3 sudu 
1 sudu teh lada hitam 
1 sudu teh air limau 
gula 
garam


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Tumis bahan B dengan minyak dan planta (mix tau bagi sedap) .Lepas tu masukkan bahan A . masak sampai garing .

2. Dah garing masukkan bahan lain . Perasakan bagi sedap .Tak payah letak air sebab nanti seafood akan keluarkan air .

* Dah siap masukkan seafood .Lepas tu asingkan seafood tu .Tinggalkan kuah dan pekatkan kuah dengan tepung jagung sikit .

* lepas tabur shell out atas plastik baru tuang lebihan kuah atas tu.


Tips:
* * Seafood tu nak sedap please kukus tau ! supaya manis tak hilang . 
**  Brokoli , jagung , carrot rebus dulu dgn minyak bagi warna cantik.


Kredit Resepi
Myra Suhaimi‎ via Masak Apa Hari Ni.(MAHN)


RESEPI BISKUT RED PEARL




RESEPI BISKUT RED PEARL


BAHAN - BAHAN

300gm butter
300gm tepung gandum @ tepung rose
150gm gula halus @ gula kastor
120gm cornflakes
100gm coklat cip
50gm almond nibs
1st esen vanila
ceri merah (untuk hiasan)


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Satukan butter, gula dan esen vanila di dalam mangkuk besar.

2. Gaul hingga gula dan butter sebati dan sekata menggunakan senduk kayu.

3. Masukkan tepung dan gaul rata.

4. Masukkan cornflakes, badam dan cip coklat. Gaul rata.

5. Bulat-bulatkan @ sudukan atas dulang pembakar.

6. Letakkan hirisan ceri atas adunan tadi.

7. Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan terlebih dahulu dengan suhu 170°C selama 20 – 25 minit. (bergantung pada kepanasan suhu oven masing-masing)

8. Angkat dan sejukkan sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.



Kredit Resepi: 
Buat Orang Lapo