Friday, October 19, 2018

11:11 AM

BAHAN - BAHAN

Bawang Merah x 5 biji
Bawang putih x 2 biji
Cili merah & hijau x 7 @ 8 tangkai
Cili padi merah x 15  tangkai (boleh extra kalau nak extra pedas)
Belacan x 1 1/2 inci
Tomato x 3 biji
Ikan bilis x 1 genggam
Gula pasir x 2 sudu (boleh extra kalau nak manis)
Gula melaka x 1 inci
Garam secukup rasa
** boleh peras limau nipis untuk sedikit rasa masam


CARA - CARA MEMBUATNYA

1.Panas kuali..masukkan sedikit minyak..
(Masukkan semua bahan-bahan..)

2. Agak-agak bahan dah layu boleh angkat dan sejukkan..

3. Goreng ikan bilis.. agak-agak dah garing angkat & sejukkan

4. Bila semua bahan dah sejuk boleh tumbuk or blend kalau malas.

5. Lepas tu tumiskan semua sekali lagi..agak-agak dah kering boleh angkat..

*** Sambal ni boleh simpan lama...so boleh buat banyak-banyak simpan stok.


Kredit Resepi :
Rohaiza abd manan

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU