Monday, December 18, 2017

RESEPI KUIH LOYANG SANTAN

RESEPI KUIH LOYANG SANTAN

BAHAN -BAHAN

500 gram tepung beras
5 sudu besar gula pasir
Santan secukupnya
2 biji telur
Sedikit kapur makan
Sedikit garam
Minyak masak

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Ayak tepung beras di dalam bekas dan masukkan gula, telur dan garam. Masukkan sedikit air kapur dan santan sedikit demi sedikit.

2. Kacau hingga semuanya sebati dan adunan tidak berketul. Adunannya hendaklah tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.

3. Panaskan minyak dalam kuali dan biarkan acuan dalam minyak tersebut sehingga betul-betul panas.

5. Celupkan acuan yang panas tadi ke dalam adunan tepung dan seterusnya dicelup ke dalam minyak pula.

5. Jangan celup kesemua acuan tenggelam ke dalam adunan kerana takut kuih melekat terus pada acuan tersebut.

like & share

Friday, December 15, 2017

RESEPI CHAR KUE TEOW MUDAH DAN SEDAP

RESEPI CHAR KUE TEOW MUDAH DAN SEDAP

BAHAN2:

200 g kue teow - satu mangkuk kecik
2 sudu makan cili kisar - suka pedas blh tambah
Kerang
Udang
Sotong
taugeh dan kucai
2 biji telur (admin suka telor lebih)
4 sudu besar paste char kuey teow

CARA-CARA MEMASAKNYA

1. Tumis cili kisar hingga garing. Masukkan 5 sudu besar paste

2. Masukkan kerang, udang dan sotong.

3. Kemudian masukkkan 1/2 cawan air. Bila kuah mendidih barulah masukkan kuey teow, kucai dan taugeh.

4. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah di angkat. Jgn sampai kering

Selamat mencuba

Credit : Marr Tanti #mahn

Wednesday, December 13, 2017

RESEPI NASI TOMATO

RESEPI NASI TOMATO

BAHAN NASI

4 cawan beras
2 biji tomato
1 biji bawang besar
1 helai daun pandan
1/2 cawan susu cair
2 sudu butter
3 sudu minyak masak
Rempah kasar
3 sudu tomato puri
Garam
Air secukupnya

BAHAN AYAM MASAK MERAH

1 ekor ayam
1 1/2 biji bawang besar (dikisar)
5 biji bawang putih (dikisar)
2 cawan cili kering (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
Rempah kasar
1 biji tomato
Bahan acar
1 biji timun
1/2 biji nenas
1 biji bawang besar
1 batang cili hidup
3 sb cuka
5 sb gula

CARA-CARA MEMBUATNYA

1)Beras hendaklah dibasuh dah direndam terlebih dahulu

2)Tumis rempah kasar bersama bawang, apabila sudah layu masukkan tomato yang dipotong dadu

3)Masukkan susu cair, tomato puri dan daun pandan

4)Masukkan beras dan air mengikut sukatan. Jangan lupa masukkan garam sebagai perasa.

5)Untuk masak ayam masak merah, tumis rempah kasar dan bawang besar hingga naik bau

6)Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.

7)Masukkan gula melaka dan sedikit air. Apabila menggelegak, masukkan ayam yg sudah di goreng. Perasakan dengan garam. Sedia dihidang

8)Potong kesemua bahan untuk membuat acar, dan gaul bersama cuka, gula dan garam. Sedia dihidang

Kredit : page fb Video Store

Tuesday, November 28, 2017

RESEPI SARDIN POWER

RESEPI SARDIN POWER

BAHAN-BAHAN

1 tin sardin
Bawang besar potong dadu
Bawang putih hiris
Halia hiris panjang
Lada padi sebiji sebiji
Limau kasturi

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Panas kan minyak,
2. Masukkan sardin.
3. Masukkan bahan hiris ngan lada padi.
4. Perah limau kasturi.
5. Letak garam sikit.
6. Siap.

kredit: Habibah Badar Bajrai

Sunday, November 26, 2017

RESEPI PAU SAMBAL GEBU DAN LEMBUT

RESEPI PAU SAMBAL GEBU DAN LEMBUT

BAHAN ADUNAN DOH

400 g Tepung gandum ( 4 cawan tepung)
1/2 peket Yis mauripan yang telah dikembangkan dengan air suam
2 sudu gula pasir
1 sudu majerin
2 sudu susu tepung
Sedikit garam
Sedikit air untuk mencanai doh

CARA MEMBUAT DOH PAU

1.Sediakan setengah paket yis mauripan dengan air suam dan satu sudu kecil gula pasir.Kacau hingga larut dan biarkan hingga berbuih.

2.Masukkan tepung ke dalam mangkuk,buat lubang,masukkan semua bahan-bahan dan uli hingga lembut.

3.Biarkan doh dalam 30 minit.Bila doh mengembang, tumbuk doh perlahan untuk buang angin.

4.Kemudian buat bentuk bulat saiz ikut kesukaan sendiri.

5. Biarkan doh sampai mengembang sehingga seganda.

BAHAN INTI PAU

100gram cili kering yang telah digunting,direbus.***
3 ulas bawang merah.***
2 ulas bawang putih ( saya letak, resepi asal tak letak)
1 sudu garam
5 sudu gula pasir
1 sudu asam jawa adabi
1 sudu udang kering*** ( saya tak letak, tapi ganti dengan ikan bilis)
minyak masak untuk menumis
1 ulas bawang besar potong dadu.( saya letak, resepi asal tak letak)

CARA MEMBUAT INTI

1.Blender bahan bertanda ***

2.Panaskan kuali, masukkan bahan kisar dan biarkan sampai naik minyak.

3.Masukkan gula,garam,asam jawa.
Masukkan bawang besar yang dipotong dadu.

4 Biarkan sehingga kering.tutup api.

CARA-CARA MENYEDIAKAN PAU

1.Goreng pau dengan minyak penuh supaya pau masak rata dengan gunakan api yang sederhana.

2 .Bila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.

3..Bila sudah sejuk, boleh belah dua pau (jangan belah sampai habis) dan masukkan inti sambal tumis, timun dan hirisan telur rebus.

4.Siap untuk dihidang.

Sumber :
Fb Page Resepi masakan malayu

Wednesday, November 22, 2017

RESEPI SAMBAL TOTOK #RRTS

RESEPI SAMBAL TOTOK #RRTS

BAHAN-BAHAN

ikan bilis ikut suka bnyk
segenggam cili api
2bj bwang besar
2ulas bwang putih
sedikit belacan
garam
gula
jus limau nipis

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Ikan bilis digoreng dan asingkan.

2.Cili api,bawang besar,bawang putih,belacan di goreng hingga layu dan ketepikan.

3.Kemudian tumbuk bahan-bahan tadi sedang sedang hancur sekali dengan ikan bilis.

4.tambahan garam gula sesedap rasa dan perahan jus limau klu suka

Kredit : Jamil Rozali

Tuesday, November 21, 2017

RESEPI CHEESEKUT MUDAH DAN SEDAP

RESEPI CHEESEKUT MUDAH DAN SEDAP

BAHAN-BAHAN

250 gram cream cheese
200 gram susu pekat (lebih kurang 1/2 tin)
Susu segar
Biskut kraker original
Milo

CARA-CARANYA

1.Pukul cream cheese dan susu pekat sehingga sebati. (boleh tambah susu pekat ikut citarasa sendiri)

2.Masukkan 2 sudu besar susu segar. Pukul sebati.
Celupkan biskut ke dalam susu segar. (sekejap je)Susun ke dalam loyang.

3.Letakkan cream cheese diatas biskut tadi. (nipis-nipis je)

4.Taburkan serbuk milo diatasnya. (atau apa-apa topping kegemaran masing-masing. Cth: nestum, vico, jem strawberi, jem blueberi, hirisan buah-buahan)

5.Ulang proses yang sama sehingga habis. Atas sekali letak cream cheese tebal sikit.

6.Masukkan ke dalam peti ais sehingga keras untuk mudah dipotong.
Nota:

Boleh tambah @ kurangkan susu ikut citarasa masing-masing.

Kredit: Buat Orang Lapo

RESEPI KACANG POOL JOHOR

RESEPI KACANG POOL JOHOR

BAHAN-BAHAN

Kisar halus
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia

300 gram daging lembu dicincang/ daging kisar
2 camca besar rempah kari daging - baba's
1 tin kacang pool (foul)
1 tin red beans
1 tin kecik baked beans
1 camca besar serbuk ketumbar
1 camca teh lada hitam -ditumbuk halus
2 camca besar minyak sapi
gula dan garam secukupnya
air secukupnya
minyak untuk menumis

BAHAN LAIN

limau kasturi - belah 2
bawang besar - didadu kecil
cili hijau - dipotong
Roti naa - boleh gunakan roti perancis atau sebarang roti
tomato - didadu
minyak sapi dipanaskan hingga cair

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. cuci bersih daging cincang di bawah air paip tapi sebelumya letakan di dalam tapis kemudian toskan. remas kacang pool hingga pecah tapi jangan sampai lumat. kemudian satukan serbuk ketumbar, rempah kari, dan air 1/3 cawan kemudian kacau rata hingga menjadi pes dan ketepikan.

2. panaskan sedikit minyak dalam periuk kemudian masukan minyak sapi dan biarkan sekejap. kemudian tumis bahan kisar halus tadi hingga naik bau. masukan pes rempah dan kacau hingga rata. gunakan api kecil dan kacau sentiasa hingga naik minyak. kemudian masukan daging cincang dan masak selama 10 minit.

3. masukan 1 liter air (boleh kurangkan sesuai selera) kacau hingga air mendidih. masukan baked bean, kacang pool, dan kacang merah. kacau sentiasa dan gunakka api sederhana selama lebih kurang 12 minit.

4. akhir sekali, masukan lada hitam tumbuk dan perasakan dengan gula dan garam. kacau rata dan masak sekejap dan bila sudah masak boleh matikan api.

CARA MENGHIDANGNYA

bila hendak menghidangkan, cedok kacang pool secukupnya kedalam mangkuk sesuai kemudian taburkan cili hijau, tomato, dan sedikit bawang besar dan letak sekeping telur mata kerbau. tuangkan sedikit minyak sapi panas dan perahkan sedikit jus limau kasturi dan hidangkan bersama roti sesuai selera anda.

Kredit : Page Fb Video Viral Terbaik.

RESEPI NASI ARAB POWER

RESEPI NASI ARAB POWER

BAHAN NASI

2 1/2 cawan beras basmathi ~ cuci dan rendam 1/2 jam
4 cawan air rebusan ayam ~ sukatan air ikut beras masing2
garam secukup rasa
2 sb minyak sapi
pewarna kuning dan oren
Bahan yg disangai dan dikisar kering:
1/2 sm jintan manis
1/2 sm jintan putih
1/2 sm bunga cengkih
1/2 sm lada hitam
1/2 sm biji ketumbar
1/2 sm buah pelaga

BAHAN TUMIS

1 biji bawang besar ~ dihiris halus
3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
buah pelaga
kayu manis
bunga lawang

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis. Tumis hingga kekuningan.

2. Masukkan bahan yg dikisar, gaul sebati.

3. Masukkan beras yg telah ditoskan, goreng sekejap hingga sebati.

4. Masukkan dalam rice cooker, masuk air rebusan ayam, garam dan masak seperti biasa.

5. Bila dah kering, letak pewarna di atas nasi, jangan dikacau, nanti nasi hancur.

6. Bila nak dihidangkan, baru gaul nasi, biar bercampur warna.

RESEPI AYAM

1 ekor ayam ~ saya belah 4, dikelar2 bahagian dada kemudian direbus untuk mendapatkan stok ayam.
2.garam dan gula secukupnya

BAHAN KISAR

3 inci halia
2 biji kunyit hidup
1 sm jintan manis
1 sm jintan putih
2 sm ketumbar
1 sm buah pelaga
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Gaul rata bahan dikisar pada ayam. Masukkan garam dan gula. Perap selama 2 - 3 jam ~ lagi lama lagi bagus.

2. Panggang atau bakar ayam hingga masak.

RESEPI SALAD

1 - 2 biji tomato *
1 batang mentimun*
1 batang lobak merah*
1 biji bawang besar* ~ * didadu
lada hijau dihiris
garam, gula dan cuka secukupnya

( campur semua bahan, perasakan masin, manis dan masam secukupnya)

RESEPI AIR ASAM

3 biji cili merah
5 biji cili api
1 b
1 biji buah tomato
1 biji bawang besar
sedikit belacan
garam dan gula
jus limau nipis @ air asam jawa
sedikit air masak ~ untuk mesin bahan

(campur semua bahan, mesin hingga halus dan hidangkan)

Credit to: Naimah Md Ludin (resepi)

Monday, November 20, 2017

RESEPI BISKUT MAKMUR

RESIPI BISKUT MAKMUR

BAHAN-BAHAN

*4cawan tepung gandum
*1 tin kecil minyak sapi
*2 cawan gula icing

BAHAN INTI

*1cawan kacang tanah di goreng tanpa minyak(hancurkan)
*2kotak kecil kismis( potong kecil-kecil)
# gaulkan kacang dan kismis #

BAHAN SALUT

*gula ising secukupnye

CARA - CARA MEMBUATNYA

1.Ayak kan tepung gandum bersama gula icing.Kemudian masukan minyak sapi sedikit demi sedikit gaul sehinga menjadi doh

2.Ambil sedikit adunan leperkan dan letak sedikit inti,tutupkandan bentukakn menjadi bulat

3.siapkan loyang dan susun aduanan yg sudah dibulatkan tadi kemudian bakar pada suhu 160'c selama lebih kurang 15 minit

4.Akhir sekali apbila sudah masak salutkan dengan gula icing sedia untuk di hidang

Kredit resepi : suriani sarji

RESEPI PERAP AYAM BAKAR

RESEPI PERAP AYAM BAKAR

BAHAN-BAHAN

1 ekor ayam
9 ulas bawang putih
3 batang serai - kerat nipis2 dulu
2 inci kunyit hidup
2 tangkai daun ketumbar
2 sudi besar cili blend
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar madu
1/4 cawan minyak jagung/minyak masak
1 sudu kecil Lada sulah
1 sudu kecil cukup rasa maggi
Garam & gula secukup rasa

CARA-CARA MEMBUATNYA

Kisar semua bahan diatas kecuali ayam. bila dah kisar satukan dgn ayam.. gaul rata..perap ayam paling kurang 4 jam..kemudian boleh dibakar...boleh bakar dalam oven pada suhu 190c selama 1jam 15 minit atau sehingga ayam masak.

RESEPI OREO CHEESECAKE TANPA BAKAR

RESEPI OREO CHEESECAKE TANPA BAKAR

BAHAN-BAHAN:

36 kepung biskut oreo
5 sudu besar mentega cair
800 gram krim keju
⅓ cawan gula
1 sudu besar esen vanila
1 cawan susu (suam)
8 gram gelatin

PENYEDIAAN:

* Pisahkan krim dari biskut oreo ke dalam 2 mangkuk yang berbeza.

* Letakkan biskut ke dalam beg plastik dan hancurkannya ke dalam serbuk halus dengan penggolek. Ketepikan 1/2 cawan serbuk untuk hiasan.

* Tuangkan serbuk biskut ke dalam mangkuk dan dicampurkan dengan mentega cair, gaul sehingga tekstur seperti pasir basah.

* Serbuk biskut ditekan supaya sama tebal di dalam kuali springform 9 inci. Ketepikan.

* Dalam periuk sederhana di atas api yang rendah, campurkan bersama krim keju, gula, krim oreo, dan esen vanila, kacau sehingga tiada ketulan.

* Dalam cawan ukur, campurkan susu dengan gelatin sehingga sebati. Tuangkan susu itu ke dalam campuran krim keju, terus kacau sehingga campuran mula menjadi gelembung sedikit. Keluarkan dari haba.

* Tuangkan campuran di atas serbuk biskut yg ditekan tadi. Menggunakan spatula atau sudu, rata bahagian atas.

* Taburkn serbuk biskut yang disimpan tadi di atas kek keju. kemudian simpan selama sekurang-kurangnya 4 jam.

* Buka springform pan, hiriskan dan hidangkan!!!

Credit to Tasty

RESEPI KEK KUKUS PANDAN

RESEPI KEK KUKUS PANDAN

BAHAN-BAHAN

1 cawan gula-
3 bji telur- }mix sampai gebuh & putih
1 sudu besar ovelatte -
1/2 cawan minyak masak }
1/2 cawan susu cair }jangan di lebihkan
Pewarna hijau separuh tutup
Perisa pandan 1 penutup besar }blh ditukar kepada perisa strawberry , vanilla dan warna
2 cawan tepung gandum
1 st baking powder

-PASTIKAN SUKATAN MINYAK & SUSU CAIR TIDAK LEBIH.

CARA-CARA:

1.Mixer gula,telur,ovelatte sampai gebuh &bewarna putih.

2.Masukkan minyak,susu cair,pewarna hijau & perisa pandan.

3.Mixer sampai sebati.

4.Masukkan tepung dan baking powder dan mixer sekejap tapi jangan lama.

5.Stop mixer dan kaup balik bahan tadi.

PERINGATAN:JANGAN LETAK SODA BIKARBONAT.
Kukus kek 30 minit dgn api sederhana & pastikan air mendidih sebelum mengukus.Tutup kepala pengukus dengan kain (balut)

CREAM CHEESE LELEH

1.Cream cheese Tatura 250 gram.
2.Susu cair suku cawan
3.Susu pekat manis setengah cawan.
(ikut manis sendiri)
4.Mixer semua sampai gebu.

-Selepas kek masak ,tunggu kek betul2 sejuk.Untuk layer , kek dengan cheese, keluarkan kek dari loyang letak dalam pinggan potong @ belah tengah dan letak cream cheese.Letak semula kek yg dipotong tadi dan letak cream cheese & ratakan.
-Parut cheddar cheese atas kek..

Kredit Resepi : ezzah nurafiqah

RESEPI SOTONG BAKAR BERSAMBAL

RESEPI SOTONG BAKAR BERSAMBAL

BAHAN-BAHAN

Sotong (saiz besar)
10 tangkai lada kering - dikisar
4 ulas bawang kecil
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
4 biji buah keras
1 btg serai
2 sudu besar sos tiram
air asam jawa -secukupnya
garam dan gula
Sedikit minyak masak

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Sotong dibersihkan dan dikelar (tidak putus)
2. Kisar semua bahan (lada, bawang. buah keras dan serai)
3. Masukkan sos tiram dan air asam jawa.
4. Perasakan garam dan gula dan akhir sekali masukkan minyak masak
5. Ratakan sambal ke atas pemanggang letakkan sotong dan tutup permukaan sotong dengan lebihan sambal.
6. Masaklah lebih kurang 5 -6 minit, untuk keringkan air saya buka tutup pemanggang dan teruskan memanggang (balik2kan sotong) sehingga masak. jgn terlalu lama kerana sotong akan menjadi liat.

RESEPI KUAH SHELL OUT

RESEPI KUAH SHELL OUT

BAHAN A (KISAR)

segenggam cili kering
1 sudu besar serbuk kari
1 labu bawang besar
5ulas bawang putih

BAHAN B ( HIRIS NIPIS )

1 labu bawang besar
5 ulaa bawnag putih
5 helai daun kari
5-10 biji cili padi (ketuk)
2 batang serai .

BAHAN LAIN

sos tiram 3 sudu
sos ikan 3 sudu
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh air limau
gula
garam

CARA-CARA MEMBUATNYA

1) tumis bahan B dngan minyak dan planta (mix tau bgi sedap) . lepas tu masuukkn bahan A . masak smpai garing .

2) dah garing masukkn bahan lain . perasakan bagi sedap . tak payah letak air sbb nnti seafood akan keluarkan air .

* dah siap masukkn seafood . lepas tu asingkan seafood tu . tggalkan kuah dan pekatkan kuah dengan tepung jagung sikit .

* lepas tabur shell out atas plastik baru tuang lebihan kuah atas tu . mmg sodappp oii !

* *seafood tu nak sedap please kukus tau ! supaya manis x hilang .
** brokoli , jagung , carrot rebus dulu ya dgn minyak bagi warna cantikk huhuhu

kredit resepi : Myra Suhaimi‎