Wednesday, July 4, 2018

RESEPI ROTI SOSEJ CHEESE MELELEH


RESEPI ROTI SOSEJ CHEESE MELELEH

BAHAN - BAHAN

1 buku roti
1 paket sosej
1 paket cheese
3 biji telur ayam
Minyak masak


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Rebuskan semua sosej dalam 1minit. Supaya masa goreng nanti, sosej cepat masak.

2. Leperkan roti dengan pencanai. Korang kena pastikan roti ni betoi-betoi leper taw. Takut karang serap banyak sangat minyak masa goreng.

3. Letakkan cheese dan sosej kat roti yang korang leperkan tadi. Gulungkan dan gamkan dengan telur yang dah dicampur garam. Nak lagi umphh tambah lada putih ciked.

4. Celupkan roti sosej cheese dalam telur dan salut nestum keliling roti. Lagi banyak nestum, lagi sedap dan rangup.

5. Panaskan minyak dan goreng sampai kekuningan.

6. Bolehlah angkat dan toskan.



Sumber Resepi :
#ResepiCikOlie


Thursday, June 28, 2018

RESEPI ROTI JALA PALING SEDAP


RESEPI ROTI JALA PALING SEDAP

BAHAN - BAHAN

3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar 
**saya guna air dicampur sedikit santan
Sedikit pewarna kuning

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. 

2. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. 
Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.

3. Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.

4. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah ayam masak kuzi. 

5. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak.


Kredit Resepi :
Azie Kitchen
Page FB Aneka Resepi Masakan

RESEPI SAMBAL AYAM PENYET


RESEPI SAMBAL AYAM PENYET

BAHAN - BAHAN

Tomato
Bawang besar
Bawang putih
Halia(sikit)
Cili merah
Cili padi merah & hijau
Gula keret 1biji
Belacan bakar


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Tumis semua bahan-bahan sampai betul- betul layu semua bahan -bahan tadi.

2. Setelah siap tumis semua, keluarkan bahan tumis tadi dan blend kasar.
*jangan blend halus sebab tak cantik.

3. Panaskan balik minyak kemudian tumiskan bahan yang dah dikisar tadi.

4. Tambah sedikit air supaya sambal tak terlalu garing.

5. Tambahkan garam,gula & aji secukup rasa..


Kredit Resepi : 
Mohd Azlie via mahn

.

RESEPI TAU FU FA


RESEPI TAU FU FA


BAHAN - BAHAN

250 gram Kacang soya - rendam selama 4 jam atau lebih
1 liter air
1 sudu teh gypsum powder
1 sudu besar tepung jagung dan 1/4 cawan air panas

BAHAN AIR GULA

Rebusan air gula dan daun pandan.
 Terbaik kalau gula melaka.


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Kisar kacang soya bersama air. Perah air soya guna penapis teh tarik atau penapis yg sesuai.

2. Masak perahan soya sehingga mendidih dan biar lama sikit.

3. Bancuh tepung jagung,air dan gypsum powder. Letakkan dalam bekas.

4. Tuangkan rebusan air kacang soya tadi ke dalam bekas berisi gypsum powder. Biarkan disitu sampai sejuk. Ingat jangan sesekali cuba kacau pati soya tu dengan bancuhan gypsum powder. Biarkan dan jangan diusik-usik, takut2 nanti cair dan tak jadi.

5. Bila dah sejuk boleh pindahkan dalam peti ais. 

6. Boleh dimakan dengan air gula.



RESEPI BAKSO ASLI INDONESIA


RESEPI BAKSO ASLI INDONESIA

BAHAN - BAHAN

Mee Hoon 1 bungkus (400 gm) / soon
Taugeh
Kobis dihiris halus
Sayur Sawi
Tauhu goreng
Bawang goreng


KUAH BAKSO

3 biji bawang merah dihiris
* 3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1sudu kecil lada sulah biji
1 batang serai diketuk
1 sudu besar pati daging / pati ayam
sedikit serbuk lada sulah
garam dan perasa

CARA - CARA MEMBUATNYA

Tumbuk bahan bertanda *. 
Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. 
Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. 
Masukkan sekali serai.
Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.


BEBOLA DAGING

400 gm daging cincang
2 biji bawang merah diracik halus
2 biji bawang putih diracik halus
2 sudu besar telur (1/2 biji)
1 sudu kecil tepung ubi / tepung jagung
sedikit serbuk lada sulah dan garam

CARA MEMBUATNYA

Sementara menunggu kuah mendidih,
 gaul semua bahan utk membuat bebola daging.
Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. 
Siap membentukkan masukkan ke dalm kuah tadi,
biar mendidih. 
Kuah siap apabila bebola tadi timbul. 


CARA - CARA MENYEDIAKAN BAKSO

Rendam bee hoon dan celur,
 kemudian tapis.
 Hidang bee hoon,
taugeh dan bahan  - bahan yang lain 
Tuang kuah dgn bebola. 


tips:
**Boleh juga guna mee lain.
** Lazimnya Bakso dihidangkan dengan menyediakan sekali
Kicap Masin,
Kicap Pekat Manis,
Sambal Cili ( Cabe rawet )
dan juga Cuka/ Limau.
**Sesuaikan rasanya mengikut cutarasa masing masing.


Tuesday, June 26, 2018

RESEPI BISKUT ARAB BERSUSU


RESEPI BISKUT ARAB BERSUSU

BAHAN - BAHAN

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula icing
Minyak sapi secukupnya


CARA - CARA MEMBUATNYA

 Gaul tepung dan gula.

Masukkan minyak sapi sedikit sedikit hingga menjadi doh. 

Bakar suhu 160 selama 25 minit. 

Dah siap bakar terus salutkan dengan susu tepung.




Kredit Resepi : 
Cik Dayang Zuhaila


Wednesday, June 13, 2018

RESEPI KEK LAPIS ANDAINYA TAKDIR


RESEPI KEK LAPIS ANDAINYA TAKDIR

BAHAN - BAHAN

10 bji telur 
16 oz mentega
100 gram gula halus
300 gram tpg gandum
1 tin susu manis
1 tin  kaya kecik
1 paket serbuk santan
200 gram tepung susu nespray
1 sudu teh vanila
1 sudu besar ovellet


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Pukul mentega dan susu hingga putih dan gebu.ketepikan.

2. Pukul telur,gula dan ovellet harga kembang

3. Satukan ke dua-dua adunan dan gaul sebati dan kembang

4. Masukkan kaya,santan, tepung susu, tepung gandum, pukul hingga kembang dan masukkan vanila

5. Bahagikan 3 bahagian

Pink
Purple
Plain (tabur coklat rice)

5. Bakarkan berlapis - lapis