Monday, August 26, 2019

RESEPI DAGING MASAK MERAH ALA THAI LAZAT


RESEPI DAGING MASAK MERAH ALA THAI LAZAT

BAHAN - BAHAN

1/2 kg daging lembu - rebus empuk dg pewarna merah
2 ulas bawang putih - ketuk
1 labu bawang besar - hiris
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan thai
1/4 cawan sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
Kacang panjang - jika suka
Daun sup/daun bawang
1 biji cili capsicum
1 cili merah


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Rebus daging dengan sedikit pewarna merah hingga empuk. Di dalam kuali, panaskan minyak dan goreng dahulu daging hingga kuning sedikit. Ketepikan.

2. Tumis bawang putih hingga naik bau dan masukkan cili giling. Kacau sehingga cili betul betul garing dan bolehlah di masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.

3. Masukkan pula daging tadi, cili capsicum, bawang besar serta cili merah yang di hiris dan kacau. Perasakan dengan garam dan gula. Tabur daun sup di atas dan hidangkan dengan nasi putih.

Nota:
Kalau inginkan lebih kuah, masukkan sedikit air dan sos tomato.


Kredit :
Page FB  Resepi Sedap


RESEPI TART DAUN


RESEPI TART DAUN

BAHAN - BAHAN

 1 ketul mentega farm cows ( sejuk dr chiller)
20 gram gula ising
 1 sudu besar minyak sapi
 1sudu teh esen vanilla
1 biji kuning telur ( dr peti sejuk) 
 2 sudu besar tepung jagung 
Tepung gandum secukupnya ( tuang sikit2 sehingga doh tidak terlalu lekat di tgn) 
2 biji kuning telur dan sedikit pewarna kuning 


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Keluarkan farm cows dr peti dan potong2 supaya cepat lembut tetapi bukan sampai cair ya 

2. Kacau/gaul dgn wisk atau senduk bila masukkan minyak sapi hingga sebati 

3. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Dan kacau lagi .

4. Masukkan gula ising dan tepung jagung 

5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.. Sehingga doh tidak melekat di tgn 

6. Timbang inti jem nenas 5gm..  Dan doh pastry pula 8gm.. Penyekkan doh dan letak inti di tgh2 dan tutup dgn doh pastry ( mcm buat kuih koci tu ya) 

7. Cara nk membentuk daun tu sila rujuk gambar dibawah.  

8. Gunakan penyepit kuih bangkit. Dan flower lifter untuk ambil inti ( jem nenas)  supaya jari tidak melekit2 

9. Dah siap susun sapukan dgn kuning telur + setitis pewarna kuning dan bakar dgn suhu 120°c ( soner oven)  atau 150°c api atas bawah..

Tips
1.tidak digalakan menggunakan butter yg cair sbb ini akn menghasilkan tart yg berminyak selepas dibakar .
2. Doh pastry boleh disimpan di dlm chiller/peti sejuk sekiranya tidak habis atau nk sambung semula diwaktu yg lain . Simpan didlm bekas yg bertutup.  Biarkan di suhu bilik bila nk gunakan semula. 
3. Tidak menggunakan tepung kastard supaya tidak terlalu lembut dan shape daun tu tidak berubah atau kembang selepas dibakar.


Kredit Resepi : 
Auni Azalia 


RESEPI TART NENAS GULUNG


RESEPI TART NENAS GULUNG

BAHAN - BAHAN

250g butter
2 kuning telur
3 sudu besar gula castor
1st esen vanila
3 cawan tepung
3 sudu besar tepung jagung
Jem nenas secukupnya
(1 kg jem nenas cukup untuk buat 2 adunan di atas, bergantung kepada kebesaran gentelan)
1 kuning telur, 1 sb susu dan setitik pewarna kuning telur - dikacau sebati untuk sapuan


CARA MEMBUATNYA

1. Pukul butter dan gula hingga berkrim.

2. Masukkan kuning telur, pukul sebati.

3. Masukkan esen vanila, pukul sebati.

4. Masukkan campuran tepung gandum dan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yg lembut. Gaul menggunakan tangan dan sehingga doh tidak melekat di mangkuk. Mungkin tepung tak perlu dihabiskan kerana kuantiti tepung sebenar bergantung juga kpd jenis butter yg digunakan. Doh tak boleh terlalu keras sebab bila nak picit dalam acuan semperit atau nastar atau sewaktu nak gulung, doh akan pecah.

5. Menggunakan acuan semperit atau nastar, picitkan doh ke atas papan alas dgn bahagian belang2 mengadap ke bawah. Letakkan jem nenas yg telah dibulat-bulatkan bujur sedikit di hujung doh.

6. Gulung secara kemas ie tidak longgar. Jika menggunakan acuan nastar, doh adalah agak tebal, maka gulung hingga doh bertemu sahaja (tidak bertindan).

7. Sapukan kuning telur yg dicampur dgn sedikit susu dan pewarna kuning ke atas tart yg telah siap digulung.

8. Bakar selama lebihkurang 15 minit dgn suhu 170 celcius.


Thursday, August 15, 2019

RESEPI ASAM PEDAS DAGING TETEL


RESEPI ASAM PEDAS DAGING TETEL


BAHAN - BAHAN

600g daging tetel - direbus hingga empuk
2 batang serai - dititik
1 kuntum bunga lawang
2 sudu teh halba campur
6 sudu makan cili kering kisar
1 sudu teh serbuk kari daging
3 helai daun limau purut
Air asam jawa secukupnya
garam dan serbuk perasa
minyak untuk menumis

BAHAN TUMBUK LUMAT

1 inci lengkuas
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis


CARA - CARA MEMASAKNYA

1. Panaskan minyak dalam periuk. 

2.Tumis bunga lawang, serai, bahan tumbuk, halba campur dan cili kisar hingga wangi dan terbit minyak.

3. Masukkan daging dan air rebusannya sekali.

4. Masukkan daun limau purut. Kacau rata.

5. Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.

6. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata. Biarkan sehingga kuah menjadi sedikit pekat.

7. Sedia untuk dihidangkan.


RESEPI KUIH BAWANG VERSI SABAH


RESEPI KUIH BAWANG VERSI SABAH 

BAHAN - BAHAN

1 Kg Tepung
1 tin planta kecil (250gm)
5-6 biji bawang merah
udang kering (ikut citarasa masing2, lebih banyak lebih sedap)
daun sup
daun bawang
1 biji telur
Sedikit santan pekat
Garam dan ajinomoto secukup rasa.


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Bawang merah, daun sup, daun bawang, di cincang halus, ayak tepung, gaul tepung dengan ajinomoto hingga sebati dan masukkan bawang,daun sup dan daun bawang yg telah di cincang halus ke dalam tepung dan gaul rata.

2. Masukkan telur, planta dan sedikit santan. Gaul hingga betul2 sebati.

3. Adunannya biarlah seperti membuat kuih kering.

4.  Canai adunan sehingga nipis dan gulungkan. 

5. Selepas itu, dipotong nipis dan goreng dgn minyak yg banyak.

Kredit Resepi :
 nina hamid via mahn


RESEPI AISKRIM TRADISIONAL ALA MAGNUM


RESEPI AISKRIM TRADISIONAL ALA MAGNUM

BAHAN - BAHAN

1. 
Susu cair 1 tin
Susu pekat 1/2 tin
Ovellate 1 sb
(blander semua diatas)

2. 
coklat masakan  jenama berly (double bowl)

3. 
Masukkan coklat dalam plastik aiskrim ratakan, kemudian masukkan adunan aiskrim.

Nota.
Part masukkn coklat boleh gunakan pipping beg yang 3 segi tu. Ratakan guna tangan ke guna atau pembaris.

Kredit Resepi : 
Nur aZieala


RESEPI BUBUR JAGUNG MUDAH


RESEPI BUBUR JAGUNG MUDAH

BAHAN - BAHAN

4 tongkol jagung-amik isi nya
Santan
Daun pandan
2 keping gula melaka
Garam

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Didih kan sedikit air ,
2. Masukkan jagung yg telah dikopek isi nya,

3. Bila jagung nya dah mendidih,masukkan santan,gula melaka dan garam.

4. siap

Kredit Video Dan Resepi : 
IG Masakwithpassion