Wednesday, June 13, 2018

RESEPI CHEESEKUT CAIR DI MULUT


RESEPI CHEESEKUT CAIR DI MULUT

BAHAN - BAHAN

1 paket biskut kering Hup Seng
1/2 tin susu pekat 
250g cream cheese tatura
1/4 cawan susu segar


CARA CARA MEMBUATNYA

1. Masukkan cream cheese, susu pekat dan susu segar dalam blender. Blend sampai sebati. Nak guna mixer pun boleh.

2. Dah sebati adunan tadi,buat lapisan nipis dalam bekas.

3. Biskut kering tadi pulak, korang celupkan dalam susu segar. Susun kat atas cream cheese yang dalam bekas tadi.

4. Dah selesai susun, lapiskan lagi cream cheese. Susun pulak biskut. Buat sampai cream cheese tadi, boleh tutup lapisan biskut paling atas. 

5. Simpan dalam peti ais semalaman.

RESEPI BEBOLA KRISTAL KELEDEK VIRAL


RESEPI BEBOLA KRISTAL KELEDEK VIRAL


BAHAN - BAHAN

500 gram keledek oren yg direbus atau kukus
125 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
Sedikit.majerin untuk garingkan dan kulit doh licin...
sedikit garam


SALUTAN

gula castor secukupnya


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Lenyek keledek waktu panas - panas dan tambahkan garam.

2. Biarkan sejuk kemudian campurkan tepung dan baking powder yg telah di ayak.uli
hingga jadi doh yang tak melekat di tangan.

3. Ambil sedikit majerin dan uli sebati.

4. Kemudian bulat - bulatkan sebesar guli hingga habis dan goreng dalam minyak yang banyak....hingga kuning keemasan.

5. Salut gula castor putih waktu panas-panas

6. Sedia dihidangkan.




Kredit Resepi : 
JJ Pau Mawar



RESEPI ASAM PEDAS IKAN PARI


RESEPI ASAM PEDAS IKAN PARI

BAHAN - BAHAN

1 kilo ikan pari


BAHAN KISAR

10 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 ruas jari kunyit idop
1 ruas jari halia
2 ruas jari belacan
1/2 sudu kecil lada itam 
1/2 sudu teh jintan manis serbuk
1/2 sudu teh jintan putih serbuk
1 sudu kecil halba
1 Cawan air


BAHAN HIRIS

3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
50 biji cili kering dikisar dgn secawan air
segenggam asam jawa perah ambil airnya.
Daun kesom segenggam 
Bunga kantan 2 btg
Daun limo purut 5-6 helai.
Bendi
Tomato
Terung pepel jika suka
Garam
Gula.


CARA - CARA MEMASAKNYA

1. Masuk minyak dalam periuk tumis bahan hiris, halba kemudian masukkan bahan kisar,daun limo n serai. Biar wangi baru masukkan cili kering kisar. Masak anggaran 20 minit sehingga cili garing,jgn hangit,api perlahan.

2. Tambah air asam jawa secukupnya,(air secukupnya dari perahan asam jawa) masak sampai mendidih,

3. Masuk ikan, garam dan gula secukupnya.

4. Masuk bendi.

5. Masuk daun kesom.. Masak sampai mendidih dan ikan masak elok.

6. Akhir masuk tomato, suka masuk tomato di akhir masak supaya tomato tak berapa lembek..



RESEPI UDANG BAKAR CHEESE


RESEPI UDANG BAKAR CHEESE

BAHAN - BAHAN

Beberapa ekor udang  ** disiangkan
Sedikit mentega
Keju mozzarella
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada sulah - lada hitam pun boleh

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Mula-mula sekali, udang yang telah dibersihkan tu, belah bahagian belakangnya.

2. Pada masa yang sama, campurkan keju mozzarella, mentega, garam dan lada sulah dalam satu bekas.

3. Setelah itu, letakkan bahan campuran tersebut pada belahan udang dan dibahagian kaki udang.

4. Kemudian bolehlah susun atas pemanggang dan bakar untuk 10-12 minit atau sehingga masak.




Kredit resepi: 
Kak Leha

Tuesday, June 12, 2018

RESEPI KEK LAPIS EVERGREEN CHEESE VERSI 2


RESEPI KEK LAPIS EVERGREEN CHEESE VERSI 2

BAHAN - BAHAN

10 biji telur gred A
500 gram mentega
2 gelas tepong gandum or hongkong
1 gelas horlick
1 gelas coffee mate
1 tin kecil kaya
1 tin sederhana susu manis
1sdm ovalete
2paket serbuk santan
250/300 gram cream cheese
Pandan paste
Vanila esen


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Pukul telur dengan ovalete sehingga kembang gebu.

2. Dalam bekas yang berasingan, Pukulkan mentega dan susu manis sehingga gebu..kemudian masukkan kaya,horlick,santan dan coffeemate.

3.Apabila telah sebati campurkan adunan ke dalam adunan sebelum tadi. Masukkan tepung dan pukul sehingga sebati.

4. Kemudian adunan dibahagi kepada 3 bahagian.

Adunan 1 warna hijau terang- Pukul dengan pandan paste dan esen vanila.tambahkan pewarna ijau ckit
Adunan 2 warna ijau muda - campurkan pandan pastemesen vanila dan pewarna putih ckit
Adunan 3 warna puteh- campurkan cream cheese dan pewarna puteh.. 

5. Bakar selapis demi selapis..suhu 150'..api atas..

*biarkan dahulu kek yang dh siap dalam peti ais beberapa jam..kek adalah supermoist..lepas d biarkan dalam peti ais barulah dikeluarkan dari loyang untk dipotong.


RESEPI KIMCHI KOREA


RESEPI KIMCHI KOREA

BAHAN - BAHAN

Sebatang lobak merah
1/2 batang lobak putih
Seikat daun bawang
**bahan di atas potong dalam 2 cm 

Kobis cina
**rendam dlm air garam 2jam, basuh 3x n toskan

Sepeket serbuk cili.
2 sudu gula 
5 sudu sos ikan 
Bahan blend
Selabu bawamg putih 
Bawang besar
Halia 
1/2 biji buah lai


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Sediakan besen besar supaya senang nak gaulkan bahan-bahan

2. Masukkan bahan yang diblender bersama sepeket serbuk cili (Boleh ikut kepedasanmasing - masing ), 2 sudu besar gula dan 5 sudu besar sos ikan. Gaul sebati.

3. Tak perlu tambah garam sebab sos ikan dah masin dan kobis pon dah direndam dengan 1/4 cawan garam selama 2 jam.

4. Bila dah sebati masukkan lobak Merah, lobak putih dan daun bawang yang dah dipotong dalam 2 cm. Gaul lagi bg sebati.

5. Akhir sekali baru masukkan kobis yang telah ditoskan.gaul lagi bagi sebati dan jadilh kimchi.

6. Simpan dlm bekas bertutup tp Jgn penuh sgt. Sbb kimchi akan keluarkan gas bila diperam nnti terpelanting penutup plak.

7. Kalau nak cepat masam bolehlah peramkan kimchi dlm suhu bilik 2/3 hari.lepas tu boleh masukkan dlm peti ais utk tahan lama. Atau nk simpan terus dlm peti ais pon boleh.

8.Kimchi juga sedap dimakan dgn Maggi kari,buat nasi goreng dan stew kimchi.



Kredit Resipi: 
Hasni Hazair Hasni 


RESEPI KEK BUAH KUKUS MOIST


RESEPI KEK BUAH KUKUS MOIST

BAHAN GULA HANGUS

750g gula pasir
1/2 cwn air sejuk
500g butter


BAHAN UNTUK DI AYAK

600g tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil cream of tartar
1/2 sudu kecil serbuk buah pala


BAHAN - BAHAN LAIN

7 biji telur gred B
500g buah campuran
2 sudu kecil esen vanilla
2 sudu kecil esen ros
1 sudu kecil oren sunquick

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Untuk buat karamel masukkan gula ke dalam kuali dan biar dia cair.  Api kecil yer sbb takut hangus.  Bila dah cair masukkan air sejuk dan kacau cepat cepat.  

2. Masukkan butter.  Dah cair masukkan buah campuran.  Biar hingga mendidih.  Jgn dikacau terlalu kerap. Tutup api dan biarkan sejuk sedikit. 

3. Masukkan bahan2 yang diayak sedikit demi sedikit.  Kacau rata jer.  

4. Pukul telur bersama esen dan jus sunquick.  Masukkan dalam adunan. Kacau bagi sebati.  Jgn kacau lama2 takut buah mendap. 

5. Bolehlah dikukus.  Balut bekas dengan aluminium foil dan balut penutup dengan kain.  Takut masuk air. Air kukusan kena panaskan dulu.  Dah mendidih baru kukus. Saya kukus selama 4 1/2 jam.  Nak kukus 2 1/2 jam boleh 6 jam pun boleh. Makin lama dikukus makin moist.




Kredit Resepi: 
Edayu Kamaruzaman 

RESEPI CRUNCHY FRIED CHICKEN @ AYAM GORENG RANGUP ALA KOREA


RESEPI CRUNCHY FRIED CHICKEN @ AYAM GORENG RANGUP ALA KOREA

BAHAN PERAP
** Perap selama 5 minit

Plain Yogurt
Lada hitam secubit
Bawang putih cincang


**Goreng ayam menggunakan tepung gandum/tepung ubi kentang(best rangup!)
**Pastikan salut dengan rata ayam tu.
**Goreng ayam 2 kali untuk texture yang lebih rangup.


BAHAN SOS

2 sdu kicap cair
Setengah sudu cuka(jangan lebih nanti masam)
2 setengah sudu gula perang
1 Sudu madu
1 Sudu teh serbuk cili

**Untuk sos agak agak sedap masam manis ok.
**Lepastu gaul kan dengan ayam!

Last paling best! 
Cairkan mozarella cheese dengan susu sikit lepas tu letak atas ayam.



Pemilik Resepi: 
Wardah Humairah

RESEPI KEK LAPIS MASAM MANIS


RESEPI KEK LAPIS MASAM MANIS

BAHAN - BAHAN

5 biji telur gred A
2 1/2 cwn tepung biskut marie(biskit marie tu kisar halus(
Stgh tin kecil susu pekat manis
1 1/4 cwn gula halus
250gm butter atau margarine
1 sudu besar ovalett
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil baking powder
Buah hawflakes(masam manis)
Pewarna hijau dan kuning(apa2 kaler pun boleh)


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Pukul butter dan gula smpai kembang dan ringan.
masuk telur satu persatu.masuk ovalett,susu dan esen vanilla.

2. Ayak tepung biskut marie bsama baking powder.lps tu masuk skali dlm adunan butter tdi.gaul sebati.

3. Bahagi kpd 2 bahagian.bubuh pewarna utk setiap bhgn.sediakan pengukus.panaskan air kukusan tlebih dahulu.

4. Ambil dlm 7 sudu mkn adunan bubuh dlm loyang.susun buah hawflakes.lepas tu kukus. Ambik masa dalam 10 minit lepas tu keluarkan lapis pula kaler lain. Ulang proses lapisan sampai habis.

**10 minit setiap lapisan 20 minit utk lapisan terakhir.
**Potong kek bila ke dah betul-betul sejuk. 



Pemilik resepi: 
Ross Ariffin

RESEPI BISKUT SUSU UNIK


RESEPI BISKUT SUSU UNIK

BAHAN - BAHAN

3 Cawan Tepung Jagung
250 gm Susu Pekat (1/2 tin)
1/2 sk Serbuk Penaik
130 gm Mentega
Pewarna Makanan
Cip Coklat (hiasan)
Gula Urai (hiasan)


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Gaulkan tepung bersama serbuk penaik dan susu pekat sehingga rata.

2. Masukkan mentega. Uli sehingga menjadi doh.

3. Bahagikan doh kepada dua bahagian. Letakkan perwarna pada satu bahagian.

4. Ambil sedikit doh (kedua-dua warna) dan bentukkan mengikut kreativiti masing-masing.

5. Hiasankan dengan cip coklat dan gula urai atau hiasan lain jika suka.

6. Bakar pada suhu 160°c selama 15-20 minit.


Nota:
Boleh tambah atau kurangkan sedikit mentega sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan boleh dibentuk.



Kredit Resepi: 
BuatOrangLapo

RESEPI BISKUT SEMPERIT COKLAT MAK MIDAH LEGEND


RESEPI BISKUT SEMPERIT COKLAT MAK MIDAH LEGEND

BAHAN - BAHAN

1 1/2 cawan mentega
1 cawan gula castor
1 biji telur (ambil kuning je)
1/4 cawan serbuk koko
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
1 sudu kecik essen vanila

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Pukul mentega dan gula castor hingga kembang.

2. Masukkan kuning telur dan essen vanila dan kacau sebati.

3. Masukkan campuran tepung gandum, tepung kastard dan serbuk koko yang telah di ayak sedikit demi sedikit dalam adunan hingga habis.

4. Bentukkan dan bakar.

Nota : 
Kalau masa nak masuk kat acuan semperit rasa lembik sangat, masukkan 2 sudu besar tepung gandum dan uli sebati.




Kredit Resepi :
Maslina meor radzi

Kredit Page :
 Resepi Ibu


RESEPI KUIH KARAS


RESEPI KUIH KARAS

BAHAN-BAHAN:

1 kg tepung beras
720 gm gula putih
750 ml air
1 1/2 liter minyak masak

CARA MEMASAKNYA:

1. Masukkan air ke dalam periuk.

2. Kemudian masukkan gula dan kacau sehingga mendidih. Biarkan sejuk.

3. Bila sudah sejuk, masukkan air gula ke dalam tepung dan kacau sebati (seperti bancuhan goreng pisang).

4. Panaskan minyak, masukkan bancuhan ke dalam acuan karas dan bentukkan di dalam kuali.

5. Goreng sehingga warnanya kekuningkuningan. Balik-balikkan dan angkat.




Kredit Resepi : 
Page FB Aneka Resepi Masakan  

RESEPI KEK LUMUT


RESEPI KEK LUMUT

BAHAN - BAHAN

10 Telur (Gred A)
450 Butter 
3/4 Cawan Gula Castor
2 Cawan Nestum 
1 Cawan Serbuk Almond 
1 Cawan Serbuk Horlicks
1 Cawang Tepung Hong Kong / Gandum (diayak)
2 Sudu Teh Esen Vanila 
60ml Pewarna & Perasa Pandan
1 Cawan Susu Manis

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Pukul butter dan gula castor sehingga kembang. Kemudian masukkan telur satu per satu.

2. Masukkan susu manis dan esen vanila kemudian pukul rata 

3. Masukkan nestum, serbuk almond, serbuk horlicks, dan tepung hong kong kemudian kacau rata.

4. Apabila adunan sudah rata, masukkan pewarna dan perasa pandan dan kacau rata 

5. Masukkan adunan ke dalam loyang (9 - 10 inci) yang beralas baking paper. Kemudian balut loyang dengan aluminium foil.

6. Kukus adunan selama 4 jam

7. Siap!

Nota Edit
1. Kalau masukkan bahan kering dlm cake, make sure, campurkan bahan tu semua dulu. Campurkan tepung, almond, nestum tu dulu. Dah gaul rata, baru masukkan.
2. Always masukkan bahan kering/tepung 3 kali, maksudnya, bahagi 1/3 setiap kali masukkan bahan kering
3. Kukus api jgn besar, nanti cake tak licin. 
4. Dah masukkan cake batter tu, hentak kan tin. Ni proses buang angin.




Kredit Resepi :
Mama G food industri


RESEPI KUIH BUAH ROTAN


RESEPI KUIH BUAH ROTAN

BAHAN - BAHAN

500 gram tepung pulut
1/2 biji kelapa
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
Biji bijan halus
1 sudu besar esen ros (x letak)


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. 1/2 biji kelapa dicampur dengan 1 gelas air dan diambil santannya. 

2. Kemudian 1 biji telur,4 sudu gula dan esen ros dimasukkan kedalam perahan santan dan dipukul hingga sebati.

3. Masukkan tepung pulut kedalam satu bekas yang besar kemudian masukkan cecair santan sedikit demi sedikit.

4. Kemudian ,uli sehingga menjadi satu doh yang lembut (tambah air jika santan tidak mencukupi) supaya senang untuk dibulat-bulatkan. 

5. Adunan yang telah dibentuk hendaklah digaulkan dengan bijan halus dan digoreng dengan minyak yang sederhana panasnya sehingga kuning keemasan

Monday, June 11, 2018

RESEPI DAGING BAKAR " HARIMAU MENANGIS " @ SUA RONG HAI


RESEPI DAGING BAKAR " HARIMAU MENANGIS " @ SUA RONG HAI

BAHAN PERAPAN DAGING

** Perap selama 1 jam

Daging ambil bahagian yg ada lemak baru sedap 
**cucuk2 daging dgn garfu bagi bahan perapan mudah serap ke dlm daging
Gula
Sos ikan (nampla)
Sos tiram
Minyak masak
Lada hitam


BAHAN - BAHAN SOS CICAH

Sos ikan (nampla)
Air asam jawa
Jus limau nipis
Thai Palm sugar (namtan peep)
Serbuk cili thai
Bawang merah
Beras sangai 
**Goreng tanpa minyak & tumbuk halus
Daun saderi (hiasan)




Kredit Resepi : sagacious sally
Sumber : Page FB Thailand punya